V Lužanech ocenili nejlepší české vědecké knihy roku 2007

Lužany - Český literární fond ve spolupráci s nadací Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových dnes na zámku v Lužanech ocenily nejlepší české vědecké knihy loňského roku. Cena je každoročně udělována za původní vědeckou monografii v oblasti věd společenských, lékařských a vědy o živé a neživé přírodě, která byla vydána v České republice v předchozím kalendářním roce.

Výběr knižního titulu k ocenění provádí Výbor sekce pro vědeckou a odbornou literaturu Nadace Českého literárního fondu za účasti pověřeného člena správní rady Nadání. Výše nadačního příspěvku pro vybranou publikaci je 30 000 Kč.

Letos si cenu za nejlepší autorskou práci v oblasti věd o neživé přírodě odnesla Daniela Řezáčová s kolektivem za knihu Fyzika oblaků a srážek. „Jsme meteorologové se zvláštním zaměřením, fascinují nás oblaka, srážky, kroupy, tornáda a bouře,“ říká Řezáčová.

Porota letos vybírala z 60 titulů

Druhou oceněnou knihou se stal Středověký mýtus o Meluzíně a rodová pověst Lucemburků, kterou napsal Martin Nejedlý. Ten čerpal z historických literárních pramenů, které ovšem podal čtivou, přístupnou formou. „Vypráví o úsilí prožít lásku, o smyslu dodržovat dané sliby a o tom, jak si život užít naplno,“ dodává Nejedlý.

Podle předsedy odborné komise Jaroslava Blahoše měli letos hodně práce, aby vybrali z šedesáti přihlášených titulů. „Původních knižních prací se letos urodilo víc, než bývá obvyklé,“ uvedl.

Ceny se udělují na zámku v Lužanech na Přešticku, kde Josef Hlávka žil. Proslulý evropský stavitel a architekt je stále považován za našeho největšího mecenáše. Nadání se také stalo výhradním dědicem veškerého jmění Josefa Hlávky, a mělo tak sloužit vzdělanosti českého národa.

Josef Hlávka na dobovém snímku s manželkou
Zdroj: ČT24