Amnesty International: Česká letiště sloužila CIA k tajným převozům vězňů

Praha - Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) informovala o tom, že Česká republika patří mezi země, které figurovaly v utajovaných transportech osob podezřelých z terorismu. Ty organizovala americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). Zpráva, která o tomto informuje, se odvolává na letové záznamy. Podle nich v Čechách nepřistávaly letouny se zatčenými na palubě, ale ty, které měly takový úkol za sebou nebo se na něj chystaly. Organizace zároveň vyzvala Evropu k přešetření těchto skutečností.

Podle dřívějších informací přitom Česko nemělo být součástí amerických přeprav. Nyní ale AI uvádí konkrétní případy a jména: „V říjnu 2003 vzlétl Gulfstream V jet registrovaný pod číslem N379P z Washingtonu, po mezipřistání v České republice a Rumunsku zamířil do Jordánska, kde vyzvedl muže jemenského původu Muhammada Bašmiláha a nezákonně ho převezl do utajované americké věznice v Afghánistánu.“

Podle informací AI se západní státy podílely na zadržování třinácti lidí. Řda z nich skončila v americké věznici teroristů Guantanámo, kterou organizace chránící lidská práva opětovně kritizují z porušování lidských práv. AI nyní evropské země vyzvala, aby zahájily nezávislá vyšetřování. Ta by měla zjistit skutečný rozsah jejich zapojení do amerického programu a zmíněné nezákonné praktiky veřejně odsoudit. „Stát je odpovědný za porušování mezinárodního práva, pokud vědomě pomáhá další zemi v páchání bezpráví,“ uvádí Amnesty International.

Vydáno pod