OSN odsoudila násilí v Zimbabwe

New York - Rada bezpečnosti OSN poprvé jednomyslně odsoudila politické násilí v Zimbabwe. Páteční druhé kolo prezidentských voleb podle OSN nemůže být svobodné. Vláda trvá na tom, že volby proběhnou, přestože opoziční kandidát Tsvangirai účast odřekl. Teď se v obavách o svou bezpečnost ukrývá na nizozemském velvyslanectví v Harare. Stoupenci prezidenta Mugabeho zabili za poslední týdny přes 80 příznivců opozice, tisíce lidí před násilím prchly z domova. Tsvangirai proto rezoluci OSN ocenil a označil ji za mimořádně významnou.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun před zasedáním Rady bezpečnosti vyzval, aby se druhé kolo prezidentských voleb v Zimbabwe přesunulo na pozdější termín. „Volby pořádané v těchto podmínkách nebudou mít žádnou legitimitu,“ řekl Pan Ki-mun. Zimbabwe však odvětilo, že žádné přesouvání voleb nebude.

Prohlášení Rady bezpečnosti je přelomové. Patnáct členů včetně Jihoafrické republiky, Číny a Ruska, které debatu o Zimbabwe odmítaly, jednomyslně odsoudilo násilí proti zimbabwské opozici. „Rada bezpečnosti odsuzuje násilnou kampaň proti politické opozici… Rada bezpečnosti lituje, že je v důsledku násilné kampaně a omezování politické opozice nemožné, aby byly volby 27. června svobodné a spravedlivé,“ stojí v rezoluci.

Americký velvyslanec v OSN Zalmay Khalilzad prohlásil: „Jednomyslná deklarace je jasným signálem, že všichni chceme lidem v Zimbabwe pomoci.“

Šéf opozičního hnutí Morgan Tsvangirai se po poslední vlně násilností uchýlil kvůli obavám o svůj život do budovy nizozemské ambasády v Harare. Chystá se ji v nejbližší, blíže neupřesněné době opustit. Prý dostal záruky od vlády, že se o svůj život strachovat nemusí.

Vládní příznivci tvrdí, že mu žádné nebezpečí nehrozilo. „Nechápeme, před čím Morgan Tsvangirai utíká. Na žádnou hrozbu násilím si nám nestěžoval ani on ani jeho strana. Zimbabwe je mírumilovná země a taková zůstane,“ tvrdí Augustine Chihuri ze zimbabwské policie.

Současné napětí v Zimbabwe trvá od březnových parlamentních voleb, v nichž zvítězilo opoziční hnutí MDC. V souběžných prezidentských volbách porazil Tsvangirai dosavadního prezidenta Mugabeho. Podle volební komise ale údajně nezískal potřebný počet hlasů. Mugabe proto uspořádal druhé kolo voleb.