V Bruselu se řeší neapolská odpadková krize

Brusel - V Bruselu jedná eurokomisař pro životní prostředí s italským šéfem civilní ochrany. Komise si ho pozvala na kobereček kvůli hromadění desítek tisíc tun odpadu v jihoitalské Neapoli a dalších regionech. Vyřešení vleklé odpadkové krize si dala před dvěma měsíci nová italská vláda jako prioritu.

Evropská komise podala na Itálii žalobu u Evropského soudního dvora kvůli odpadové krizi v Neapoli. Itálie porušuje několik nařízení komise, která se týkají ochrany lidského zdraví a životního prostředí, především pak směrnici o odpadech. Ta zavazuje všechny členské státy unie, aby zabránily jeho nekontrolovanému hromadění. Brusel Itálii vyzval již několikrát k nápravě. Unie se snaží italské vládě pomoci najít řešení.

V Neapoli se už několik měsíců hromadí stovky tun odpadků. Tíživou situaci ještě zhoršují letní horka, množí se tu švábi i krysy. Velkým problémem jsou ilegální skládky s průmyslovým odpadem, ze kterých do půdy unikají jedovaté látky.

K drobné nápravě sice došlo, italská vláda naplánovala v oblasti Kampánie vznik čtyř nových skládek a dvou spaloven. Nicméně unii to zatím nestačí, toto opatření totiž nepočítá s recyklací odpadu. V současnosti se odpad v Itálii nerecykluje vůbec, unijní směrnice přitom vyžadují recyklaci minimálně 50 procent komunálního odpadu. Pokud Itálie nebude věc radikálněji řešit, hrozí jí ze strany unie pokuty nebo pozastavení čerpání dotací z rozvojových fondů.