Berlín: Prvně bezpečnost, potom samostatná Palestina

Berlín - Bezpečný Blízký východ je jedním z hlavních předpokladů vzniku samostatného palestinského státu. Shodli se na tom v Berlíně účastníci konference o posilování bezpečnosti a justice na palestinských územích. Konference se účastnili přední politici a diplomaté ze zhruba 40 zemí, mezi nimi i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Mají z ní vzejít konkrétní projekty a finanční přísliby v úhrnné výši 118 milionů eur, což je více než  2,8 miliardy korun.

Jednodenní jednání dopoledne zahájili německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. Oba podporují obnovená palestinsko-izraelská mírová jednání a také plán na vyhlášení samostatného palestinského státu.

Steinmeier zdůraznil, že pomoc Palestincům musí být dvojího druhu - politická podpora a pomoc s konkrétními projekty. Za Německo ministr přislíbil, že na konkrétní projekty při výcviku palestinské policie a budování tamní justice Berlín tento a příští rok poskytne 15 milionů eur.

Podle Merkelové se nynější konference odlišuje tím, že jejím produktem bude konkrétní politika. Konference je podle ní malým kamínkem do mozaiky plánu na vznik palestinského státu v uznaných hranicích vedle Izraele. Kancléřka ale upozornila, že tento proces bude vyžadovat na obou stranách kompromisy, které mohou být bolestivé.

Izrael a Palestinci loni v listopadu pod patronátem USA obnovili jednání o míru s cílem dospět do konce letošního roku k mírové dohodě, jež je předpokladem vzniku palestinského státu. Jednání od té doby přešlapuje na místě, zejména kvůli kolonizačním aktivitám Izraele na západním břehu Jordánu a kvůli pokračujícím útokům palestinských radikálů.

K ukončení „přehmatů“ při zásazích na palestinských územích vyzval Izrael palestinský premiér Salám Fajad. Řekl to v souvislosti s nejnovějším incidentem, při němž dnes izraelské ozbrojené síly zabily dva Palestince v Nábulusu na západním břehu Jordánu. Berlínská konference se přitom zabývá hlavně budováním civilní policie a soudnictví na tomto palestinském území.

Jeruzalém
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org