Sarkozyho odlet z Izraele narušila sebevražda

Jeruzalém - Izraelský voják dnes spáchal sebevraždu na letištní ploše v době, kdy se na ní loučil před odjezdem z Izraele s místními politiky francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle izraelského rozhlasu nebyl život Sarkozyho ani jeho manželky v nebezpečí. Francouzská ochranka spěšně tlačila prezidentský pár do letadla, izraelští bodyguardi zase rychle odvezli premiéra Ehuda Omerta a prezidenta Šimona Perese.

Voják, který proti sobě obrátil zbraň, byl asi 100 až 200 metrů od letadla. Dvě příslušnice izraelské armády, které byly poblíž něho, při výstřelu omdlely a museli se o ně postarat zdravotníci. Podle záchranářů voják zjevně spáchal sebevraždu.

Incident poněkud zastínil jinak přátelskou Sarkozyho třídenní návštěvu
Izraele a palestinských území. Ehuda Olmerta i prezidenta Šimona Perese sice ochranka rychle evakuovala do automobilu, ale po několika minutách, když byl poplach odvolán, odešli oba do letadla, aby Sarkozymu vysvětlili, co se stalo. Až pak letadlo odstartovalo.

Sarkozy při třídenní návštěvě Izraele a palestinských území tvrdil, že samostatný palestinský stát je pro Izrael nejlepší zárukou míru. Pronášel ale také kontroverzní výroky, například, že Jeruzalém musí být v budoucnu hlavním městem jak Izraele, tak palestinského státu.

Izraelci o rozdělení Jeruzaléma zatím nehodlají diskutovat a považují ho celý za svou nedělitelnou metropoli. Vůdce opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu dnes při setkání s francouzským prezidentem řekl, že Jeruzalém nebude nikdy rozdělen, a to ani v rámci mírové dohody s Palestinci.