Testy potvrdily pravost ostatků careviče a jeho sestry

Moskva - Ruská generální prokuratura oficiálně potvrdila dřívější informace, že kosterní pozůstatky nalezené loni na Urale skutečně patří dvěma dětem posledního ruského cara Mikuláše II., careviči Alexejovi a jeho sestře Marii.

„Vzorky ze zkoušek potvrzují teorii, že nalezené pozůstatky patří carské rodině,“ uvedl mluvčí vyšetřovatelů prokuratury Vladimir Markin. Třístránkové podrobné prohlášení vypočítalo balistické, chemické, zubní a archivní důkazy, že ostatky patřily carovým dětem.

Tragický příběh carské rodiny se tak zřejmě uzavírá. Pravoslavná církev ani členové někdejší panovnické rodiny zatím poslední události nekomentovali.

Car Mikuláš II. se zřekl trůnu v roce 1917, po jeho abdikaci Rusko zachvátila revoluce. V roce 1918 byla celá carská rodina uvězněna a 17. července popravena bolševiky nedaleko uralského Jekatěrinburgu.

Ostatky cara, jeho ženy a tří dcer, které se podařilo nalézt a geneticky potvrdit jejich pravost, byly 80 let po popravě slavnostně pochovány v Petrohradě. V roce 2000 ruská pravoslavná církev vyhlásila všech sedm členů rodiny posledního panovníka za svaté mučedníky.

Ostatky Alexeje a čtvrté dcery Marie však v hromadném hrobu objeveny nebyly, a jejich osud byl proto obestřen tajemstvím. Podle některých spekulací byla jejich těla spálena a popel rozprášen v lese, podle dalších byli pohřbeni jinde než zbytek rodiny.

Na veřejnosti však kolovaly i odvážnější domněnky, že třináctiletý chlapec trpící hemofilií a jeho sestra masakr přežili. Čas od času se objevovali jedinci, kteří se za ně nebo za jejich potomky vydávali.

Kosterní pozůstatky Alexeje a Marie objevili až loni ruští archeologové u Jekatěrinburgu nedaleko místa, kde bolševici carskou rodinu postříleli. Na kostech byla zřejmá poškození způsobená střelbou, byla ohořelá a vystavena působení agresivních látek. Pravost ostatků pak potvrdily testy DNA v amerických laboratořích.

Kosterní fragmenty dětí ruského cara Mikuláše nalezené v roce 2007 na Urale.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod