Těhotná americká studentka: Žádný „těhotenský pakt“ není a nebyl

Boston - Jedna z těhotných dívek ze střední školy v americkém státě Massachusetts, jež podle spekulací amerických médií uzavřela s téměř dvacítkou dalších studentek jakýsi "těhotenský pakt", dnes existenci podobné dohody odmítla. V to, že došlo k domluvenému hromadnému otěhotnění, nevěří ani starostka města Gloucester, kde se měl případ údajně odehrát.

Podstatou údajné aféry je skutečnost, že nejméně 18 dívek jedné školy bude rodit ve stejnou dobu. Přitom jen několika málo nastávajícím maminkám již bylo 16 let. Většině otců má být podle amerických úřadů více než 21 let, za což jim teoreticky hrozí postih za zneužití neplnoletých. Podle massachusettských zákonů je totiž pohlavní styk s osobou mladší šestnácti let trestný. Situaci se nyní snaží rozklíčovat rodiče, zaměstnanci inkriminované školy i odborníci.

Podle dnešního prohlášení jedné z těhotných dívek, sedmnáctileté Lindsey Oliverové, žádný „pakt“ neexistuje. „Jde o skupinu dívek, které už byly těhotné a teprve potom se dohodly, že si vzájemně pomohou dokončit školu a budou spolu vychovávat děti. Myslím, že jde o náhodu,“ řekla Oliverová. Oliverová, která je v pátém měsíci těhotenství, dodala, že ona narození potomka rozhodně neplánovala.

Těhotenský pakt popírá i starostka města 

Existenci „těhotenské dohody“ mezi dívkami popírá i gloucesterská starostka Carolyn Kirková. „Neexistují žádné důkazy o plánovaném spiknutí s cílem otěhotnět,“ řekla dnes Kirková po zasedání zastupitelstva města, zdravotníků a zaměstnanců školy. Schůzky se však nezúčastnil ředitel školy, Joseph Sullivan, který jako první řekl minulý týden časopisu Time, že mezi studentkami o dohodu skutečně šlo. Podle Kirkové, která se Sullivanem údajně mluvila, však ani on nemá žádné důkazy na podporu svého tvrzení.

První podezření, že se děje něco nezvyklého, vzešlo od školního zdravotního střediska v Gloucesteru, kam začalo chodit mnohem více dívek na těhotenské testy. Navíc oproti očekávání lékařů dívky údajně vybuchovaly radostí nad zprávou o otěhotnění či naopak byly posmutnělé, že dítě nečekají.