Nová auta úřadů v celé EU možná budou muset nakupovat jen „zelená auta“

Brusel - Úřady napříč Evropskou unií možná budou muset od roku 2010 nakupovat vozidla s co nejmírnějším dopadem na životní prostředí. Mají brát v potaz především spotřebu paliva či objem vypuštěných emisí CO2. Vyplývá to z návrhu Evropské komise, který dnes schválil jeden z výborů Evropského parlamentu.

Komise sice původně navrhovala, aby tato povinnost začala platit až o dva roky později, ale poslanci navrhují rok 2010. Úřady by se měly těmito pravidly řídit v případě nákupu nových vozů, ojetých se návrh netýká. Nová norma by se také neměla týkat nákupu hasičských vozidel či sanitek, u nichž se mají úřady nadále rozhodovat podle svého uvážení.

Otázkou zůstává, jak se k návrhu postaví členské státy EU, které podobnému zpřísňování pravidel v podání Evropského parlamentu zpravidla nejsou příliš nakloněny. Evropská komise se navíc v minulosti jeden podobný návrh prosadit pokoušela, tehdy ale neuspěla - zamítl jej stejný výbor, který dnes podobnou normu schválil.

Úřady ročně v celé unii nakoupí přibližně 110 tisíc osobních vozidel, 110 tisíc dodávek, 35 tisíc nákladních vozidel a zhruba 17 tisíc autobusů.