Česko možná daruje poničenému muzeu v Iowě milion dolarů

Cedar Rapids – Česká vláda asi daruje milion dolarů (asi 15,5 milionu korun) na opravu záplavami poničeného českého a slovenského muzea v Cedar Rapids v americkém státě Iowa. S odkazem na neziskovou organizaci Iowská státní společnost to zveřejnil list Des Moines Register. Mluvčí českého velvyslanectví ve Spojených státech Daniel Nový ovšem uvedl, že výše částky, o níž píší iowské noviny, je přehnaná. Praha podle něj ale o podpoře muzea opravdu uvažuje.

Cedar Rapids, které bylo poničeno záplavou, navštívil dnes český generální konzul v Chicagu Marek Skolil. „O výši možné pomoci budeme teprve jednat,“ uvedl během pobytu ve městě.

Ředitelka českého a slovenského muzea Gail Naughtnová řekla, že s českými zástupci o podpoře nehovořila. Uvítala by ji ale, protože škody v muzeu půjdou do stamilionů.

Město, které začali Češi osidlovat v 70. letech 19. století a ještě před sto lety v něm tvořili třetinu populace, zaplavila řeka Cedar, jejíž hladina po dlouhotrvajících deštích vystoupila v polovině června až o šest metrů nad normální hodnoty.

Nejhorší povodně na americkém Středozápadě za posledních 15 let připravily od května o život v šesti státech nejméně 24 lidí a zranily téměř 150 osob. Celkové ztráty se odhadují v miliardách dolarů.