Češi v Indii sbírali larvy, skončili za mřížemi

Dillí - Dva čeští občané byli v neděli zatčeni v Indii za nepovolené sbírání vzácných živočichů v národním parku. Na svých internetových stránkách o tom informoval list The Statesman. Podle listu jsou zatčenými Emil Kučera a biolog Petr Švácha. Oba údajně odchytávali živočichy v národním parku poblíž města Darjeeling v severovýchodní Indii. Úřady prý Čechům zabavily vybavení na sběr živočichů, tedy larev brouků a motýlů, a několik nalezených exemplářů. Češi se brání, že nepoznali, že jsou v rezervaci.

Informace potvrdila Kateřina Vovková z konzulární sekce české ambasády v Dillí. Podle české diplomatky indická policie odmítla oba muže propustit na kauci. The Statesman odhadl cenu jednotlivých živočichů na 10 tisíc až 15 tisíc rupií za kus, což je v přepočtu 3 600 až 5 400 korun.

Češi jsou obviněni z porušování zákona o ochraně přírody. Muži uvedli, že zákon neznali a že nevěděli o tom, že se nacházejí v národním parku. Poblíž nich prý Indové káceli stromy a také se tam pásly krávy. Přírodní rezervace nebyla nijak označena.

Larvy motýlů a brouků sbírali oba muži pouze za účelem vědeckého výzkumu. Na internetových stránkách Entomologického ústavu Akademie věd ČR je Petr Švácha uveden jako vědecký pracovník na oddělení ekologie a ochrany přírody. Jeho kolegové tvrdí, že možnost, že chtěl brouky pašovat nebo prodávat je vyloučená.  „Pan doktor Švácha ani nemá žádnou podobnou vlastní sbírku a jsem si absolutně jistý, že hmyz nikdy neprodával," říká Jiří Hájek z Entomologického oddělení Národního muzea.

Podle české diplomatky bylo soudní přelíčení s oběma muži stanoveno na 7. července. „Jsou prázdniny, což může být důvod, že se soud nekoná dřív,“ řekla Vovková, podle níž jsou navíc dlouhé čekací lhůty před stanovením soudního řízení v Indii běžné. Hrozí jim vězení v rozpětí dvou až sedmi let. Konzulát jim sehnal nového právníka. S tím, kterého jim přidělil soud, totiž nebyli spokojeni. „Ministerstvo zahraničí pro oba obviněné nyní nemůže nic udělat, může jim pomáhat v komunikaci s úřady a advokáty, musí se ale počkat na soud,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Čeští občané se v minulosti několikrát podíleli na nepovoleném vývozu chráněných živočišných nebo rostlinných druhů. V roce 2004 například novozélandský soud potrestal pokutou tehdejšího děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí Jindřicha Šmitáka. Oba se podle soudu pokoušeli pašovat ze země vzácné rostliny.