Clintonová poskytla během primárek munici pro McCaina

Washington - Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama a jeho poražená soupeřka, senátorka Hillary Clintonová se chystají k okázalé usmiřovací akci. Chtějí stmelit demokraty a přesvědčit příznivce Clintonové, aby teď podporovali - zejména finančně - Obamu. To se nelíbí republikánům, kteří se rozhodli oprášit všechny peprné výroky, které ze strany Clintonové a jejího manžela na adresu vítěze demokratických primárek zazněly.

Obama a Clintonová se mají ve čtvrtek potkat ve Washingtonu, další setkání je naplánováno na pátek ve městě s příznačným názvem Unity (Jednota) ve státě New Hampshire.

Bývalá první dáma, její manžel, bývalý prezident Bill Clinton, a jejich stoupenci během primárek běžně zpochybňovali schopnost Obamy chovat se jako vůdce. Také kritizovali jeho projevy jako poměrně plytké navzdory jeho řečnickým schopnostem.

„Senátor McCain přinese do kampaně zkušenosti dlouhého života, já přinesu zkušenosti života a senátor Obama se předvede projevem, který učinil v roce 2002,“ řekla například Clintonová v březnu.

Její argumentaci ochotně převzal republikánský tábor v čele s kandidátem, který neustále připomíná Obamovu nezkušenost a pokusí se z voleb udělat jakési referendum o tom, kdo z uchazečů o prezidentské křeslo je schopen zajistit bezpečnost země. Právě tato strategie se vyplatila v minulých volbách v roce 2004 současnému prezidentovi Georgi Bushovi v souboji s demokratem Johnem Kerrym.

Američané mají v živé paměti videoklip namířený proti Obamovi během primárek, ve kterém zazvoní uprostřed noci telefon a doprovodný hlas se ptá: „Koho byste raději viděli v Oválné pracovně, pokud zazvoní ve tři hodiny ráno telefon a oznámí velkou krizi?“

„Kdyby Obama skutečně zvednul telefon ve 3:00 ráno, vsadím se, že jeho odpovědí by bylo, aby se zavolalo právníkům na ministerstvu spravedlnosti,“ přihodil si nedávno ironicky Randy Scheunemann, McCainův poradce pro zahraniční politiku.

McCain v květnu prohlásil, že Obama nezorganizoval jediné sezení o Afghánistánu, kde trpí mladí Američané. Převzal tím hlášku, kterou o dva měsíce dříve pronesla Clintonová.

Potvrzují se tam obavy těch demokratů, kteří už během primárek varovali, že ostré výroky a štiplavé výtky senátorky později použijí republikáni.

John McCain
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová