Málo známý Monet vydražen za 1 miliardu 247 milionů korun

Londýn - Obraz Le bassin aux Nympheas (Jezírko s lekníny) se stal nejdražším dílem Clauda Moneta. Neznámý sběratel za něj v dražbě londýnské aukční síně Christie´s prostřednictvím nákupčího nabídl téměř 41 milionů liber. Původně se odhadovalo, že se cena vyšplhá maximálně na 24 milionů liber.

Claude Monet namaloval toto impresionistické dílo v roce 1919 ve francouzském Giverny. Za posledních 80 let byl obraz vystavován na veřejnosti pouze jednou.

Obraz patří do série čtyř pláten, která Monet namaloval v roce 1919. Jedno plátno vlastní Metropolitní muzeum v New Yorku, další jsou v soukromých sbírkách. Ceny obrazů letí vzhůru, včera vydražené plátno naposledy měnilo majitele v roce 1971 a tehdy se na
aukci v New Yorku prodalo za 5 milionů korun.

Růst ceny podle pracovníků aukční síně ukazuje sílu obchodu s uměním. Monetovo plátno se totiž stalo vůbec nejdražším uměleckým předmětem, který byl kdy prodán během evropské aukce.

Dnešní aukce přebila květnovou dražbu, kdy se Monetův obraz Le Pont du chemin de fer à Argenteuil (Železniční most v Argenteuil) prodal za 20,9 milionů liber.

Vydáno pod