Havel a další osobnosti napsali barmské vládní juntě

Jakarta - Bývalý český prezident Václav Havel, bývalá filipínská prezidentka Corazon Aquinová, někdejší indonéský prezident Abdurrahman Wahid, šéf malajsijské opozice Anwar Ibrahim a další vyzvali barmskou vojenskou juntu, aby umožnila humanitárním organizacím plný přístup do barmských oblastí zničených cyklonem Nargis.

Své podpisy připojili také nositelé Nobelovy ceny za mír, Íránka Širín Ebadíová, jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu a prezident Východního Timoru José Ramos-Horta.

Výzva, která dnes zaujímá celou titulní stranu listu The Jakarta Post, vzešla z iniciativy nevládní organizace Ne před našima očima (Not On Our Watch), kterou založily takové hollywoodské celebrity, jako jsou Brad Pitt, Matt Damon a George Clooney.

„Dnes, kdy jsou ohroženy životy statisíců lidí, svět nesmí zůstat němý,“ uvádějí autoři výzvy s tím, že šéf barmské junty generál Than Šwei nesplnil své sliby. „Sousedé Barmy mají kapacitu na to, aby pomohli obětem, které jsou v zoufalé situaci,“ zdůrazňuje se ve výzvě.

I sama vládní junta přiznává, že bilance obětí cyklonu Nargis, který udeřil na Barmu 3. května, je děsivá - přes 84 tisíc mrtvých a dalších 53 tisíc pohřešovaných.