Vědci v Brně vyvinuli léčbu, která zlepší léčení pacientů s leukemií

Brno - Větší naději na přežití přinese pacientům s leukémií nová léčba, kterou vyvinuli vědci z brněnské Masarykovy univerzity. Nemocným v současnosti lékaři transplantují kostní dřeň, zhruba u poloviny nemocných však buňky dárce neničí jen nádor, ale i zdravou tkáň. Díky nově vyvinuté léčbě by se ale měl tento nežádoucí účinek výrazně omezit.

Transplantace kostní dřeně se podle vedoucího výzkumného týmu Jaroslava Michálka používá v nepříliš změněné podobě už 40 let. Díky nově vyvinutému postupu lékaři upraví vakcínu předtím, než se nemocnému podají buňky od dárce. Tím se odstraní bílé krvinky, které by napadaly zdravé buňky pacienta, a naopak posílí ty protinádorové. Problém s napadáním zdravé tkáně se objevuje zhruba u 50 procent transplantací kostní dřeně a část nemocných na komplikace zemře. 

Brněnští vědci již získali potřebná povolení a metodu začnou zkoušet na pacientech. Klinickou studii ukončí přibližně za tři roky, poté by se mohlo používání postupu uplatnit u více nemocných. Leukemii lékaři zjistí v Česku u více než 1000 lidí ročně. 

Příprava jedné vakcíny pro konkrétního pacienta stojí až půl milionu korun. Podle odborníků se však může její podání vyplatit. Léčba onkologicky nemocného totiž měsíčně stojí přes 100 tisíc korun a pokud se uzdraví dříve, ušetří se. 

Vědci nyní mají problém pouze se získáním peněz na klinický výzkum. Podle děkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jana Žaloudíka poskytují grantové agentury v ČR peníze na základní i aplikovaný výzkum, ale bohužel finančně neocení, když vědci chtějí výsledky výzkumu převést do praxe. Vědci se proto dohodli, že peníze poskytne nově zřízený Nadační fond Modrá kotva. „Vzhledem k tomu, že je to léčba, která se musí připravovat individuálně pro každého pacienta a není možná pásová výroba, není zájem farmaceutických firem tento výzkum podporovat,“ vysvětlila ředitelka nadace a miss 2004 Jana Doleželová.