Slovenská opozice se snaží odvolat ministra financí Počiatka

Praha/Bratislava - Slovenský euroskandál se dostal na pořad jednání tamního parlamentu. Ministr financí Ján Počiatek čelil obvinění, že na monacké jachtě prozradil zástupcům investiční skupiny J&T tajnou informaci o posunu parity slovenské koruny vůči euru. Na spekulačních obchodech poté společnost vydělala stamiliony. Opozice se nyní na parlamentní schůzi pokouší ministra odvolat.

Ministr po rozpoutání skandálu nabídl svou rezignaci, ale premiér Robert Fico jej nakonec podržel a nyní žádá, aby se opozice Počiatkovi omluvila. Podle premiéra se sice Počiatek svými kontakty s „finančními žraloky“ zpronevěřil principům strany Smer-SD, ale jelikož za ním vidí kus dobře odvedené práce, ve funkci ho ponechal.

Ministra se zastal i guvernér slovenské centrální banky Šramko, který tvrdí, že informace o změně parity byla známa až odpoledne toho dne, kdy se změnila. Počiatek tedy podle něj nemohl informaci J&T prozradit. To tvrdí i investiční skupina, jejíž zástupci setkání označili za čistě společenské.

Opozice ale stále trvá na tom, že k úniku informací dojít mohlo. Ministrovi rovněž vytýká i to, že na jachtě z morálních důvodů vůbec neměl být. Na dnešní schůzi slovenské Národní rady se ho proto snaží odvolat.

Šance opozice na odvolání ministra je ovšem minimální, k potřebným 76 hlasům jí chybí 18. Signály o tom, že by Počiatkovo odvolání podporoval někdo z koaličních poslanců, se neobjevily.