Saúdská Arábie zatkla kvůli terorismu 520 lidí

Rijád - Saúdskoarabská policie zatkla 520 lidí podezřelých z napojení na teroristy. Jsou mezi nimi i členové buněk, kteří se snažili infiltrovat do firem těžících nebo vyvážejících ropu. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a právě plošiny jsou častým terčem teroristů. Ozbrojenci napojení na al-Káidu v zemi operují od roku 2003 a jen loni ministerstvo vnitra pozatýkalo stovky podezřelých.

Celkově se do rukou policie dostalo 701 lidí, kteří se měli podílet na terorismu, 181 jich ale museli propustit kvůli nedostatku důkazů. Zatčení jsou podezřelí z terorismu, měli například připravovat atentáty na ropné objekty. Podle saúdskoarabské televize jsou mezi těmi, kdo se za mřížemi ocitli letos, členové buňky z rudomořského přístavu Janbú. Ten se nachází v blízkosti ropných terminálů a olejářských továren.

Další velká skupina je z části Saúdské Arábie zvané Východní oblast. Tuto buňku vedli lidé pocházející z Afriky. Snažili se získat práci v podnicích zpracovávajících ropu, šířili radikální islámskou ideologii a shromažďovali peníze na plánované útoky.

Saúdská Arábie je největší světový vývozce ropy a tamní ropná zařízení byla již několikrát terčem útoků právě ze strany příznivců al-Káidy.

Vydáno pod