Ve slovenském Pezinku staví skládku lidem pod okny

Pezinok - Obyvatelům Pezinku vyrůstá jen 280 metrů od jejich domovů skládka. Územní plán města přitom stavbu nezahrnuje a pokračování ve stavbě je zakázáno. Přesto stavební práce nadále pokračují. Pezinčané se tak vydali protestovat před úřadem vlády. Majitel stavby se k věci nechce vyjadřovat.

Stavbu skládky město Pezinok zakázalo, ale stavební úřad vedený spolumajitelem pozemku ji opět povolil. Zasáhnout musel premiér Fico, který vyzval k zastavení prací, dokud se nerozhodne. Na skládce se však pracuje dál. Přímo pod nosem inspektorům životního prostředí, kteří vydali rozhodnutí o zastavení prací. Nyní probíhá řízení o pokutě.

„Toto je ukázka toho jak na Slovensku funguje vymahatelnost práva. Existuje rozhodnutí, existují postupy orgánů, které pokutami vynucují zastavení stavební činnosti, přesto podnikatel staví dále,“ poukazuje právnička občanského iniciativy Skládka nepatří do města Zuzana Čaputová.

Poslední kapkou bylo rozhodnutí generální prokuratury, podle které je skládka v souladu se zákonem. „Pro nás platí územní plán z roku 2002, který skládku odpadů nedovoluje,“ nesouhlasí primátor Pezinku Oliver Solga.

Spor o skládku možná rozhodne až soud. Obyvatelé města se ale obávají, že než se vše vyřeší, bude skládka už dávno stát.