Korea zrušila zákaz dovozu hovězího z USA

Soul  - Jižní Korea dnes zrušila zákaz dovozu amerického hovězího, který platil čtyři a půl roku. Jihokorejský prezident I Mjong-bak zároveň vyzval Korejce, aby se přenesli přes minulé spory o tento problém, které v posledních týdnech ochromily vládu a byly příčinou bouřlivých protestů.

Jihokorejská vláda zakázala dovoz hovězího masa ze Spojených států v roce 2003, kdy se v USA objevily první případy nemoci šílených krav. Letos v dubnu Korea zákaz dovozu amerického hovězího zrušila. To ale vyvolalo ostrou kritiku veřejnosti kvůli přílišným ústupkům Washingtonu a údajnému ignorování obav o zdraví obyvatel.

Vláda proto minulý týden zpřísnila regulaci dovozu novými předpisy, zejména zákazem dovozu masa z poražených kusů starších 30 měsíců.

Korejská veterinární národní služba v nejbližší době vyšetří 5300 tun amerického hovězího, které čeká v celních skladech. Americké maso by se mohlo objevit v obchodech zhruba za týden. Nové dodávky hovězího z USA by měly dorazit do Koreje zhruba do měsíce, velké korejské sítě supermarketů však již oznámily, že prozatím americké maso prodávat nebudou.

Proti americkému hovězímu protestovalo před dvěma týdny v ulicích Soulu asi 80 tisíc lidí. Ve středu demonstrovalo kvůli informacím o obnovení dovozu amerického hovězího kolem pěti tisíc lidí.