Američané vyvíjejí systém, který ochrání dopravní letadla před raketomety

Washington/Londýn - Američtí vědci zkoumají využití laserových a infračervených systémů pro ochranu dopravních letadel před střelami odpalovanými z ramene. Systém by měl ochraňovat hned celé letové zóny, nikoliv jen individuální letadla. S informací přišel vysoký vládní činitel z oblasti vědeckého výzkumu.

Ředitel Oddělení vědy a techniky Úřadu pro bezpečnost v zemi Starnes Walker sdělil médiím, že jejich zařízení dokážou vystřelení takových raket zaznamenat. Problém však vězí v tom, jak je odklonit, aby nezasáhly cíle. Systémy, které ochraňují jednotlivá letadla, již existují. Jsou ale příliš drahé na to, aby si je letecké společnosti mohly dovolit.

Výzkumný program dostal název „Projekt Chloe“ podle jedné z postav populárního seriálu 24 hodin. Cílem je sestrojit bezpilotní letadlo, které by poletovalo ve vzduchu a odhalovalo střely odpálené ze země z raketometů na rameni, tzv. Manpads. Zároveň by mělo dostatečným energetickým výbojem zlikvidovat útočníka na zemi. Výboj by měl být vyvolán laserem nebo infračerveným světlem.

Protiletadlové systémy Manpads jsou údajně atraktivní pro teroristy, protože měří jen okolo 1,5 metru a váží pouhých 16 kilogramů. Snadno se s nimi manipuluje a není těžké je ukrýt. Například v roce 2002 se al-Káida v Keni pokusila sestřelit podobným systémem izraelské dopravní letadlo a minula ho jen velmi těsně. Podle Walkera byly zaznamenány pokusy militantních skupin propašovat ruční protiletadlové střely na západ.

Vydáno pod