Strategické partnerství EU a Ruska se začne vyjednávat 4. července

Chanty-Mansijsk (Rusko) - Jednání o nové dohodě o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Ruskem mají začít 4. července v Bruselu. Datum bylo stanoveno na vrcholné schůzce Ruska a EU, která se dnes a v pátek koná v Chanty-Mansijsku na Sibiři.

Oficiálně vyjednávání nové dohody odstartují v pátek ruský prezident Dmitrij Medveděv, předseda Evropské komise José Barroso a slovinský premiér Janez Janša, jehož země toto pololetí předsedá unii.

Jednání budou složitá. Od samého počátku je na evropské straně blokovalo Polsko a Litva. Za sporné body jsou tradičně označovány energetika, obchod a také definice společných hodnot, včetně respektování lidských práv.

Ruští představitelé odhadují, že jednání se potáhnou 12 měsíců. Unijní diplomaté jsou ještě opatrnější, počítají spíše s 18 měsíci až dvěma roky.

Ruská strana dala najevo, že „strategická dohoda“ by měla představovat jen společný základ, na který by navázaly dílčí dohody o obchodu či energetice. Vyjednavači z Evropské unie by raději chtěli úmluvu zahrnující co nejvíce bodů, protože jedině tak nepřijdou o své vyjednávací páky.

V praxi by to mohlo vypadat tak, že za cestování bez víz pro Rusy by eurovyjednavači chtěli otevřené karty a reciprocitu v energetice. Právě tato oblast je pro Evropu klíčová, EU už delší čas usiluje o otevření ruské energetiky evropským investorům.