Rakousko je rájem nacistických válečných zločinců

Vídeň - Ředitel Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff obviňuje rakouskou vládu, že poskytuje útočiště nacistickým zločincům, kteří se provinili za druhé světové války. Rakouská vláda podle Zuroffa nedělá nic pro to, aby přispěla k jejich stíhání, naopak, využívá všechny možnosti rakouského právního systému k jejich ochraně.

Tato tvrdá obvinění vznesl Efraim Zuroff během tiskové konference ve Vídni. Středisko se od konce druhé světové války zabývá pátráním po válečných zločincích a jejich předáváním spravedlnosti. Na Rakousko má spadeno v souvislosti s případem Chorvata Milivoje Ašnera, který už léta nerušeně žije v rakouských Korutanech. Rakouské úřady ho odmítají vydat do Chorvatska, kde je stíhán pro podezření ze páchání válečných zločinů.

Ašner je podezřelý, že jako velitel chorvatské ustašovské policie za války mučil a zabíjel vězně a tisíce Srbů, Židů a Romů vydal do nacistických koncentračních táborů. Na seznamu Wiesenthalova střediska je čtvrtým nejhledanějším zločincem. Minulý týden ho nafotil britský list The Sun, jak si užívá Euro 2008.

Efraim Zuroff

„Ašner je fakticky pod ochranou rakouského právního systému. Na rakouské straně neexistuje vůle vydat ho spravedlnosti, naopak jsou využívány všechny možnosti k jeho ochraně.“

Státní zastupitelství sice po zprávách médií oznámilo, že v případu Ašner obnovuje šetření, jenže příslušný korutanský soud okamžitě odpověděl sdělením, že pro změnu jeho stanoviska neexistuje žádný důvod. Soud má totiž k dispozici hned čtyři posudky znalců, které shodně osvědčují, že Ašnera není možné kvůli duševnímu stavu postavit před soud, a tedy ani vypovědět. Efraim Zuroff  ale vyzývá k sestavení nových posudků: „Pochybujeme o nestrannosti těchto posudků a žádáme, aby byl zdravotní stav Ašnera přezkoumán za účasti zahraničních odborníků.“

Předseda židovské obce v Rakousku Ariel Muzicant prohlásil, že Rakousko na jedné straně vypovídá ze země členy rodin přistěhovalců z bývalé Jugoslávie, které se dobře integrovaly do společnosti, a ničí tyto rodiny tím, že některé jejich členy deportuje, ale na druhé straně není ochotno vydat válečného zločince, na kterého jsou vydány mezinárodní zatykače.

Rakouský tisk v této souvislosti připomíná, že nedávno v Rakousku v klidu zemřela nacistická dozorkyně Erna Wallischová, i když o ní justiční orgány desítky let věděly. Zůstávaly ale nečinné.