Rostliny „odcházejí“ kvůli změnám klimatu do vyšší nadmořské výšky

Paříž/Londýn - Zvyšující se teploty nutí zeleň, aby "šplhala" do vyšších nadmořských výšek. Rostliny pozorované v celkem šesti západoevropských horských pásmech se posunuly od roku 1905 průměrně o 29 metrů výše, aby přežily oteplování atmosféry Země. Ve čtvrtek prezentovali tuto zprávu vědci v prestižním vědeckém časopise Science.

„Poprvé se ukázalo, že globální oteplování ovlivnilo velký počet lesních rostlinných druhů,“ vysvětlil Jonathan Lenoir, lesní ekolog z pařížského institutu AgroParisTech, který výzkum prováděl. Studie byla podle něj užitečná, protože ukázala, jak ekosystémy reagují na změny klimatu. „Rostlinné druhy se přesunují tam, kde jsou pro ně optimální životní podmínky,“ dodává Lenoir.

Studie potvrzuje domněnky amerických vědců. Ti varovali už na počátku týdne, že rostoucí teploty udělají z kalifornské zeleně „rostlinné uprchlíky“, kteří budou hledat příhodnější životní podmínky. Mnohé druhy rostlin se přesunou více na sever, do vyšších nadmořských výšek nebo zcela vyhynou.

Vydáno pod