Zimbabwské volby bez volby – o prezidentské křeslo usiluje jen Mugabe

Harare - V Zimbabwe dnes probíhá druhé kolo prezidentských voleb, jejich výsledek je ale možné odhadnout předem. Současný prezident Robert Mugabe, který zemi přivedl k ekonomickému krachu, nemá protikandidáta. Šéf opozice Morgan Tsvangirai z rozhodujícího volebního souboje s prezidentem Mugabem odstoupil kvůli násilnému zastrašování odpůrců Mugabeho režimu. K volebním urnám se podle agenturních zpráv dostavilo zatím minimum voličů.

Proti konání voleb s jediným kandidátem se ozvaly mnohé africké státy i OSN. Volební komise ale vybízení k odkladu voleb ignoruje a na dnešním termínu trvá. Americký prezident George Bush volby předem označil za podvod a Londýn podle britského premiéra Gorgona Browna proti zemi chystá přísnější sankce. Evropská komise prohlásila volby za zfalšované a nelegitimní.

V prvním kole prezidentských voleb 29. března zvítězil předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Tsvangirai. Podle volební komise ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, a proto se musí uskutečnit druhé kolo. Volební kampaň provázelo zastrašování, zatýkání i vraždy sympatizantů opozice.

S ohledem na situaci Tsvangirai, jehož strana v březnových parlamentních volbách poprvé za 28 let Mugabeho vlády porazila jeho Vlasteneckou frontu (ZANU-PF), nakonec kandidaturu v druhém kole stáhl.

Opakuje se tak situace z roku 1996, kdy v druhém kole prezidentských voleb odstoupili dva ze tří kandidátů. Výsledkem bylo 93% vítězství Roberta Mugabeho.

Tsvangirai

„Dnešní volby jsou ponížující pro celou zemi.“

Diktátor Robert Mugabe i přes výzvy z celého světa odmítl volby odvolat. Tsvangirai vyzval své příznivce, ať chrání své rodiny a k volbám jdou, pokud nebudu mít jinou možnost, jak se vyhnout represím. Pouze voliči totiž mají prst označený červeným inkoustem, což je může chránit před ataky Mugabeho příznivců. Je možné, že za účelem zvýšení volební účasti nasadí Mugabe i armádu.

Ministři zahraničí zemí G8, kteří dnes jednají v Japonsku, se shodli, že volby v Zimbabwe nemohou být uznány jako legitimní, protože nereflektují vůli lidu.

Bývalý velvyslanec v Zimbabwe Jaroslav Olša podotýká, že Morgan Tsvangirai je levicově orientovaný odborový předák, který má značnou oblibu mezi lidmi. Podle něj je ale otázka, zda Tsvangirai přichází s vizí, s uskutečnitelným programem. Zaznívá od něj - sice oprávněná - kritika, ale řešení nenabízí, podotýká Olša.