Nelson Mandela slaví narozeniny koncertem v Hyde Parku

Londýn - K 90. narozeninám zazpívají bývalému jihoafrickému prezident Nelsonu Mandelovi Annie Lennoxová, Queen se zpěvákem Paulem Rodgersem, Amy Winehouseová nebo Leona Lewisová. V Hyde Parku vystoupí také The Soweto Gospel Choir a americký zpěvák Josh Groban. Na koncertu bude 46 664 lidí - právě tolik vstupenek bylo od začátku května k dispozici.

Číslo 46 664 má pro Nelsona Mandelu zvláštní význam - bylo to jeho vězeňské číslo za dob apartheidu. Také je to jméno jeho nadace, která bojuje proti AIDS a viru HIV. Právě jí poputuje výtěžek z koncertu.

Některé části koncertu jsou stále ještě nejasné, protože část performerů chystá na koncert překvapení. Mezi těmi, kdo se na pódiu objeví, je i Eminem, irští U2 nebo Spice Girls.

Podobný koncert se odehrál na stadiónu Wembley před 20 lety - to bylo Mandelovi 70 let. Důvodem nebyla ani tak oslava Mandelových narozenin, jako spíše vzkaz vládě Jihoafrické republiky, aby ho propustila z vězení.

Nelsona Mandelu přijala britská královna Alžběta II. a také je naplánován jeho rozhovor s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

Mandela v Londýně slaví své devatesátiny.
Zdroj: ČT24