Na summitu EU a Ruska Medveděv znovu kritizoval plánovaný protiraketový štít

Chanty-Mansijsk - Ruský prezident Dmitrij Medveděv na summitu EU a Ruska znovu ostře kritizoval plán USA vystavět ve střední Evropě protiraketový štít. Záměr Američanů označil za zhoubný nápad, který naruší bezpečnost kontinentu. Na společné schůzce lídrů Ruska a EU se politici už druhý den snaží projednat dohodu o strategické spolupráci.

„Myslíme si, že je to škodlivá idea, která nepřispívá ke snahám o dosažení bezpečnosti na evropském kontinentu,“ prohlásil Medveděv o záměru USA vybudovat na území Polska a Česka protiraketovou a radarovou základnu.

Rusko tak už poněkolikáté vyjádřilo obavy o svou bezpečnost. Již dříve se totiž vyjádřilo, že bere plán USA jako narušení své suverenity, prý budou americké rakety mířit na Rusko. USA ale oponují, že plánovaný protiraketový systém má svět ochránit před případnými útoky takových zemí, jako je například Írán.

Dohoda o strategickém partnerství se bude projednávat v Bruselu

Na páteční schůzce představitelů Ruska a Evropské unie politici jednali také o spolupráci. Dohodli se na tom, že oficiální jednání o nové strategické dohodě o partnerství začnou 4. července na summitu v Bruselu. „Shodli jsme se, že cílem je uzavřít strategickou dohodu, která bude rámcem celkových vztahů EU-Rusko v budoucnu a pomůže využít jejich potenciál,“ uvádí deklarace, pod kterou se podepsal ruský prezident Dmitrij Medveděv, předseda Evropské komise José Barroso a slovinský premiér Janez Janša.

Vladimir Chizov:

Summit otevřel novou kapitolu ve vztazích mezi Ruskem a EU

Evropští diplomaté se na dnešní schůzce v podstatě seznamovali s novým ruským prezidentem. „Teď jsme zrovna ve fázi znovuobnovování vztahů, protože jsou tu nové osobnosti,“ poznamenala Benita Ferrero-Waldnerová, unijní komisařka pro vnější vztahy, která se schůzky též účastnila. Dvoudenní summit označil ruský velvyslanec v Bruselu Vladimir Chizov za otevření nové kapitoly ve vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií.

Evropská unie a Rusko chtějí stvrdit své strategické partnerství hlavně v oblasti obchodu. Rusko je totiž třetím největším obchodním partnerem Evropské unie, polovina objemu ruského exportu jde přímo do zemí EU. Nový plán má definovat spolupráci mimo jiné také v energetické oblasti.

Politici se na summitu také dotkli témat klimatických změn, cenové krize na trhu s ropou a potravinami. Zabývali se i otázkou bezpečnosti v Evropě.

Summit EU a Ruska
Zdroj: ČT24
Vydáno pod