OSN: Opia a koky se produkuje čím dál tím víc

New York - Rostoucí produkce opia a koky ohrožuje celosvětový boj proti návykovým látkám. Vyplývá to z poslední zprávy OSN o drogách. Potvrdila, že na stále se zvyšující výrobě heroinu a kokainu mají podíl zejména dvě země. Afghánistán loni zaznamenal rekordní sklizeň opiového máku a produkce koky v Kolumbii stoupla téměř o 30 procent. V obou zemích drogový byznys ovládají povstalci.

Jeden ze způsobů boje proti pěstitelům koky je kropit pole pesticidy. K tomu se uchyluje kolumbijská vláda. Odlehlé oblasti džungle, kde se pole nacházejí, kontrolují rebelové z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. A vládě nezbývá, než zasahovat letecky.

Pašeráci navíc objevují stále dokonalejší způsoby, jak dostat drogu ze země. Kolumbijské armádě se nedávno podařilo nafilmovat miniponorku. V ní podle odhadů bylo až 10 tun kokainu. Posádka ji raději potopila, aby zničila důkazy.

Teroristické skupiny financované z obchodu s kokainem používají podle kolumbijských úřadů miniponorky také k přepravě zbraní a výbušnin. Ty mohou použít například k útokům na přístavy. Navzdory vládní kampani kolumbijští povstalci loni zvedli produkci koky o 27 procent.

Podle OSN se pět jihoafghánských provincií podílí z 90 procent na celosvětové produkci opia. Trojici drogových velmocí uzavírá Barma. I tam je jih země centrem výroby opia. Rizikové oblasti v ani jedné ze třech států nemá centrální vláda pod kontrolou. Zpráva OSN nevyznívá příznivě ani pro boj se zneužíváním drog. Návykové látky podle ní loni vyzkoušelo 5 procent dospělých. Závislost si nově vytvořilo 26 milionů lidí na celém světě.