Rumunsko povolilo potrat 11leté znásilněné dívky

Bukurešť - I když rumunský zákon nedovoluje potrat po 14. týdnu těhotenství, povolila vládní komise interrupci těhotné 11leté dívce, která je v 21. týdnu. Děvče přišlo do jiného stavu poté, co ji znásilnil její devatenáctiletý strýc.

Komise, která celý případ zkoumala, zohlednila to, že pokud by dívka plod donosila, mohla by mít v budoucnu vážné psychické následky. Ačkoli rumunský zákon povoluje potrat po 14. týdnu těhotenství pouze v případě, že je ohrožen život matky nebo je plod poškozen, bude moci znásilněná dívka interrupci podstoupit.

O povolení k potratu požádala Rumunka spolu se svou rodinou. Ta byla v případě zamítnutí žádosti rozhodnutá, že děvče podstoupí potrat v jiném státě, kde je to legální. Dívka apelovala na vládní komisi dopisem. Psala v něm, že si přeje jít na potrat, aby mohla chodit do školy. „Pokud bych tohle nemohla, byl by můj život noční můra,“ uvedla v textu.

Komise jí nakonec vyhověla. „Interrupci je možné provést, platný zákon to dovoluje, jelikož jde o holčičku, oběť sexuálního zneužívání“, zdůvodnil rozhodnutí komise státní tajemník ministerstva zdravotnictví Vlad Iliescu.

Ortodoxní křesťané už dříve oznámili, že pokud úřady přerušení těhotenství dívce povolí, budou proti rozhodnutí protestovat. Několikrát na rodinu apelovali, aby dívka dítě donosila.

Případ sexuálního zneužívání se provalil, když byla dívka už v 17. týdnu těhotenství. Rodičům si stěžovala na bolesti břicha, vzali ji proto k lékaři, kde se dívka svěřila, že ji její strýc zneužívá. Devatenáctiletý násilník utekl a je nezvěstný.