V Zimbabwe se „volil“ prezident, hlasovalo ale minimum lidí

Harare - V Zimbabwe dnes proběhlo druhé kolo prezidentských voleb, jejich výsledek je ale možné odhadnout předem. Současný prezident Robert Mugabe je totiž jediný, kdo kandiduje. Opoziční lídr Morgan Tsvangirai z voleb odstoupil kvůli násilí, které vláda páchá na příznivcích jeho hnutí. Podle agentur se do volebních místností, které se zavřely v pátek večer, dostavilo jen minimum lidí.

Měla to být oslava africké demokracie, volební místnosti ale místo toho ovládl strach. Mugabe pustil do země jenom hrstku volebních pozorovatelů a novinářů. Vláda navíc stále pronásleduje opozici.  Na dvě stě tisíc jejich příznivců uteklo a bojí se vrátit domů.

Opoziční vůdce Morgan Tsvangirai své příznivce v otevřeném dopise vyzval, aby k volbám nechodili, nebo alespoň znehodnotili hlasovací lístek. Tsvangirai na odpolední tiskové konferenci volby označil za „divadlo, jež uspořádal zoufalý diktátorský režim ve snaze vytvořit iluzi demokracie“. I když lídr opozice svou kandidaturu stáhl, přesto dál figuruje na volebních lístcích. Zvolen ale být nemůže.

Volit přišlo velmi málo lidí ve městech, kde má silnou pozici Tsvangirai. Zatím není jasné, kolik lidí volilo ve venkovských oblastech. V Zimbabwe se údajně vyskytly i případy nátlaku na voliče. „Lidé musejí ukázat svůj hlasovací lístek představiteli vládní strany, než ho vhodí do urny,“ řekl opoziční delegát.

V ulicích hlídkují vojáci, příznivci Mugabeho hlídají i volební místnosti. Každý, kdo odhlasoval, má prst označen červenou barvou. Ti co takové označení nemají, se obávali, že je armáda k urnám nažene.  

Volební místnosti se uzavřely v sedm hodin večer našeho času. Místní média ukazovala, že se hlasování účastnily davy lidí, skutečnost ale byla jiná. Volební lístek do urny vhodilo minimum voličů. Výsledky budou známy, až volební komise sečte všechny hlasy. Vzhledem k tomu, že ale kandidoval jen Mugabe, dá se téměř s jistotou tvrdit, že volby vyhraje právě on.