Pákistánská armáda zaútočila na Talibánce u Péšávaru

Péšávar (Pákistán) - Na kmenovém území Chajbar při hranicích s Afghánistánem dnes zakročily pákistánské bezpečnostní složky proti radikálům z afghánského hnutí Taliban. Vůdce jeho pákistánské odnože Baitulláh Mahsúd v reakci na ofenzivu oznámil, že přerušuje mírové rozhovory, jež doposud vedl s pákistánskou vládou.

Chajbarská oblast leží v Severozápadní pohraniční provincii. Přes její území vede hlavní dopravní spojnice do Afghánistánu. Region, jehož správním střediskem je Péšávar, byl vždy známým útočištěm pašeráků drog a zločinců. V posledním roce se však zde podle pákistánské vlády a USA začali koncentrovat islámští radikálové a příslušníci Talibanu.

Od dubnového zastavení bojů a stažení pákistánské armády z kmenových oblastí sice probíhaly mírové rozhovory, bojovníci Talibanu přitom klid zbraní porušovali. Naposledy minulý týden obsadili město Džandola na severozápadě Pákistánu. Při bojích zahynulo několik lidí. V pátek radikálové v pohraničním okrese Badžaur popravili před 5000 místními lidmi dva údajné špiony, kteří spolupracovali s USA.

Bývalý velitel bezpečnosti na kmenových územích Mahmúd Šáh řekl, že Taliban stojí na prahu Péšávaru. Těží z mocenského vakua, které panuje v Islámábádu, takže radikálové teď ovládají kmenové oblasti u afghánské hranice. Vláda se proto rozhodla pro ofenzivu. Podle pákistánské armády se boje soustřeďují do města Bárá, kde byl vyhlášen zákaz vycházení. Všechny cesty do Bárá byly uzavřeny, armáda zahradila i hlavní spoj do Chajbaru. Pohraniční jednotky začaly ostřelovat skrýše bojovníků, kteří napadají koaliční jednoty v sousedním Afghánistánu.

Talibanští bojovnici v reakci na vojenský zákrok oznámili, že ukončují mírové rozhovory s pákistánskou vládou. „Rozhovory nebudou pokračovat, dokud vláda nepřestane mluvit o operacích a útocích proti nám. Síla ani agrese mír nepřinesou. Obnovení bojů by bylo pro Pákistánce velmi nešťastné,“ řekl agentuře Reuters Baitulláh Mahsúd. Ten údajně stojí i za prosincovým atentátem na pákistánskou premiérku Bénazír Bhuttovou.

Dosavadní jednání s radikály na pákistánských kmenových územích kritizovaly afghánská vláda a Spojené státy. Podle nich Taliban pouze využije zastavení bojů v Pákistánu k přeskupení sil a k zintenzivnění přeshraničních útoků do Afghánistánu.

Koncem března zasáhla oblast kolem Péšávaru zatím nejhorší letošní vlna násilností, kdy zde při sektářských nepokojích zahynulo přes 50 lidí.