Zimbabwe sčítá hlasy pro Mugabeho, Západ mu hrozí prstem

Harare/New York - Po včerejším kontroverzním druhém kole prezidentských voleb v Zimbabwe začalo dnes v noci sčítání hlasů. Výsledek je však předem jasný, hlasování mělo jediného kandidáta, dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho. Jeho demokratický konkurent Tsvangirai ze souboje odstoupil z obavy před násilím vůči opozici. Vedle něj volby následně odsoudila i Evropská unie a USA. Rada bezpečnosti OSN vyjádřila lítost nad tím, že nebyly splněny podmínky pro svobodné hlasování.

Podle posledních zpráv by mohl být Mugabe oficiálně uveden do úřadu již v neděli. Africká pozorovatelská mise informovala, že volební účast velmi nízká a to i přesto, že vládnoucí režim dovedl mnohé voliče k urnám pod pohrůžkou násilí. Ti také častokrát záměrně ničili hlasovací lístky, aby diktátorovi nedali hlas. Oficiální média ale tvrdí, že účast byla „tradičně" rekordní.

Rada bezpečnosti reagovala prohlášením, v němž vyjádřila politování nad průběhem voleb. Tvrdší prohlášení RB nedokázala vydat proto, že v ní zasedá Rusko, Čína a Jihoafrická republika, jež se k Zimbabwe stavějí mírněji. Podle slov americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové hodlá Washington, který volby označil za podvod, pracovat v OSN na nové rezoluci. „Soudím, že budeme muset zvážit další možnosti USA a v širším měřítku i mezinárodního společenství, abychom (Mugabemu) adresovali silné odstrašující poselství,“ varovala Riceová.

Stejný postoj zaujala také Velká Británie. Proti volbám se vyslovila i Evropská unie. Uvedla, že veškeré řešení krize v Zimbabwe musí vycházet z výsledků prvního kola, v němž zvítězil předák opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Morgan Tsvangirai. Ten ze souboje odstoupil v neděli kvůli tomu, že jsou zastrašováni a zabíjeni jeho stoupenci. Mugabe ale hlasy mezinárodního společenství, aby za neúčasti svého jediného rivala druhé kolo hlasování odložil, nevyslyšel.