Belgičané mění automobily za kola

Brusel - Přijeďte do práce na kole a finančně vás ohodnotíme. Taková nabídka přichází stále častěji ze strany ředitelů belgických firem a zaměstnanci na ni slyší. Jedná se přitom o celoevropský trend, protože kola šetří čas, peníze i životní prostředí. Polovina Evropanů navíc pracuje méně než pět kilometrů od svého domova a podle evropské příručky cyklistiky se na kole dostanou do práce rychleji než vozem.

Příkladem je grafická firma Magelaan v Gentu. Podle jejího ředitele Leandera de Cautera vyplácí vedení každému, kdo do práce přijede na kole, patnáct euro-centů za kilometr. Výhody dopravy na kole zaměstnanci oceňují například ve chvíli, kdy je přerušena vlaková doprava nebo silnice ucpou stovky aut. „Motivací firem je mít spokojené zaměstnance, kteří neodcházejí. Navíc když lidi přimějete sednout na kolo, zmenší se zácpy - a to je pro firmy úspora času i peněz,“ informoval organizátor kampaně Kjóto Bram Claeys z Vlámské agentury pro lepší životní prostředí.

Právě Kjóto nese jeden z největších přínosů k rozšíření cyklo-dopravy, za měsíc přesvědčila více než jedenáct tisíc lidí. Padesátka ze čtyř set firem navíc pod vlivem propagace Kjóto investovala do sprch a šaten pro ty, kdo před kanceláří místo zaparkování auta zamknou kolo. V Belgii dokonce vznikly pro nezkušené řidiče speciální kurzy jízdy po rušné silnici.

Vydáno pod