Neutuchající požáry nadále ohrožují Kalifornii

Sacramento - Lesní požáry, jejichž počet přesáhl už 1100, nadále ohrožují rozsáhlé území Kalifornie. Podle amerických médií je v nebezpečí také nejstarší buddhistický klášter v zemi. Blesky během letních bouří zažehly vyprahlý porost na stovkách míst odseverní až k jižní hranici, přičemž každá další bouřka znamená i další ohniska. Americký prezident George Bush v Kalifornii vyhlásil stav nejvyšší nouze.

Podle úřadů se zatím ani 12.000 hasičů s pomocí veškeré dostupné techniky nedaří zastavit požáry, které od 20. června v severní Kalifornii sežehly více jak sto tisíc hektarů lesů a křovin. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger proto v pátek požádal Bushe o vyhlášení nouze. Tento krok by měl Kalifornii přinést další federální finanční prostředky.

Komplikující se situaci popsal mluvčí americké lesní správy Jason Kirchner. „Celá severní Kalifornie je už několik dní zahalená (kouřem) a z letadla není vidět na zem,“ osvětlil, proč je kvůli všudypřítomnému hustému dýmu těžké oheň zvládnout. „Nemáme dost vrtulníků, nemáme ani dost mužů, ale snažíme se dělat vše, co je v našich silách,“ konstatuje Frank Pinney, náčelník hasičů v oblasti Big Sur.

Poměr sil se během posledních dní začal obracet ve prospěch plamenů. V současnosti vychází na každý požár jen asi 10 hasičů, a úřady proto začaly hledat pomoc v okolních státech, které však rovněž čelí požárům na svém území. Zdraví obyvatel Kalifornie navíc ohrožuje popílek a saze, kvůli kterým mnoho lidí trpí dýchacími potížemi.

Stále je v ohrožení i nejstarší buddhistický klášter v USA: japonské zen-buddhistické středisko Tassajara Zen Mountain Centre, jež vzniklo na území národního parku Los Padres National Forest v roce 1966. Úřady nechaly klášter již ve středu z větší části evakuovat, podle Los Angeles Times se však mniši a hosté v náboženském středisku pustili do boje s požárem stejně odhodlaně jako další stovky Kaliforňanů.

Podle meteorologů hasičům nehraje do karet ani předpověď počasí. Očekávají se nové bouřky, které spíš než potřebný déšť přinesou jen blesky a další lesní požáry.

Hořící les v Kalifornii
Zdroj: ČT24