Izraelská vláda schválila dohodu o výměně zajatců s Hizballáhem

Jeruzalém - Izraelská vláda dnes dala souhlas dohodě o výměně vězněných členů libanonského Hizballáhu za dva izraelské vojáky, jenž radikální skupina zajala před dvěma lety. Kvůli únosu vypukla měsíční válka, ve které přišlo o život přes 1000 osob. Premiér Ehud Olmert před ministry vůbec poprvé uvedl, že vojáci už nejsou naživu.

Ve prospěch dohody, která předpokládá výměnu těl obou vojáků za živé i mrtvé vězně Hizballáhu, hlasovalo 22 ministrů. Proti byli tři členové kabinetu. Podle libanonských politických zdrojů by se výměna měla odehrát v nejbližších dnech, podle izraelských do čtrnácti dnů.

Vyjednáváním o propuštění zajatců OSN pověřila německého prostředníka. Izrael mu nabídl, že propustí pět vězněných členů Hizballáhu a vrátí ostatky deseti osob. Hizballáh oplátkou vydá těla záložníků Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva.

Mezi propuštěnými bude i extremista Sámir Kantar, který byl v Izraeli roce 1979 odsouzen k trestu 542 let vězení za brutální vraždu izraelského civilisty, jeho malé dcery a policisty.

Kritikům se nelíbí, že se Izrael zaváže, že vydá žijící radikály za mrtvé, i když to není poprvé, kdy Izrael takovou dohodu učinil.

Bojovníci Hizballáhu vojáky unesli na izraelsko-libanonské hranici 12. července 2006. Při akci osm izraelských vojáků zahynulo a protože útok doprovázela velká exploze, v Izraeli panoval názor, že nepřežili zřejmě ani Goldwasser s Regevem. Olmert dnes řekl, že podle toho, co je známo, vojáci naživu nejsou. „Důkazy nasvědčují tomu, že zahynuli buď při útoku, nebo těsně po něm,“ řekl a žádal ministry, aby pro dohodu hlasovali, i když za ni Izrael zaplatí vysokou cenu.

Izraelská vláda byla kritizována za válku, která následně vypukla. Zahynulo při ní na 1300 lidí. Většina z nich sice byli Libanonci, ale Izrael měl nečekaně velké armádní ztráty a jeho představitelé byli všeobecně kritizováni za velmi špatnou taktiku. Hizballáh stačil na sever Izraele vypálit na 8000 raket a způsobil paniku nejen v galilejských vesnicích, ale také ve větších severoizraelských městech.