Užitečná pomůcka - belgické deníky vycházejí namluvené na CD

Brusel - V Belgii se rozjíždí unikátní projekt. Dva nejčtenější vlámské deníky totiž rozšířily svá vydání a vycházejí i na CD. Novinku můžou využít zrakově či tělesně postižení, ale třeba i řidiči.

I nevidomí si tak můžou každé ráno ke kávě „přečíst“ čerstvé noviny, v tomto případě spíše poslechnout. Šéfka audionovin, jak se CD nazývá, vysvětluje: Našimi klienty jsou všichni, kdo mají problémy se čtením, tedy zrakově postižení, staří lidé, dyslektici a také tělesně postižení, kteří s klasickými novinami nemohou manipulovat."

Prosper De Medts ztratil zrak už před sedmi lety. Zůstalo mu necelé procento. Se změnou se těžko smiřoval. Audionoviny jsou jednou z věcí, které mu zpříjemnily život. „Když jsem přestal číst, byla to pro mě katastrofa. Teď si můžu poslechnout, co se děje ve světě, nejen z televize a rádia, ale i z novin. Čte je opravdový hlas a já pomocí tlačítek listuji mezi články a rubrikami."

Deníky nejdřív vycházely v Braillově písmu. K audionovinám se propracovaly s moderní technikou. K nahrávce totiž stačí jednoduchý počítačový program. Podle Ivo Claeyse stačí stisknout jeden knoflík a pak počkat, až redakce připraví noviny pro tisk. „Pak zkopírujete články do počítače a převedete do hlasové podoby," dodává technik audionovin.  

Předplatitelé dostávají CD do schránky každé ráno stejně jako jejich sousedé klasickou papírovou verzi. Stejná je i cena. Na projekt přispívá vláda a neziskové organizace.

Audionoviny zatím mají jen pár desítek odběratelů. Nakladatel jich chce získat víc. Třeba i mezi lidmi, kteří na čtení nemají čas, a radši by si noviny poslechli v autě cestou do práce.