Na summitu Africké unie se jedná o Zimbabwe, dorazil i Mugabe

Šarm aš-Šajch - Státy Afriky jednají v Egyptě v Šarm aš-Šajchu. Na summit odletěl i staronový zimbabwský prezident Robert Mugabe. Hlavním tématem politické schůzky je situace právě v Zimbabwe, kde se o víkendu konaly sporné prezidentské volby. Africký summit ale sankce proti Zimbabwe nechystá.

V druhém kole prezidentských voleb v Zimbabwe zvítězil dosavadní prezident Robert Mugabe. Podle volební komise získal 85,5 procenta hlasů. Není se ale čemu divit, byl totiž jediným kandidátem. Z voleb ještě před jejich konáním odstoupil opoziční lídr Morgan Tsvangirai, který tak chtěl upozornit na násilí páchané vládou na příznivcích jeho Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Výsledky voleb jsou sporné i proto, že mnoho hlasovacích lístků bylo zničeno. Asi hodinu po vyhlášení výsledků urychleně složil Mugabe prezidentskou přísahu.

Svět nesouhlasí se zvolením Mugabeho

Výsledky druhého kola prezidentských voleb kritizoval celý svět. Do země poslalo Jihoafrické rozvojové společenství (Sadc) před volbami přes 400 pozorovatelů. Jejich lídr, angolský ministr sportu Jose Marcos Barrica řekl BBC: „Předvolební období bylo charakteristické politicky motivovaným násilím, zastrašováním.“ Podle dalších pozorovatelů nebyly volby spravedlivé ani legitimní. To si myslí i George Bush, který chce pro Zimbabwe zavést přísné sankce.

S volbami není spokojen ani generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj výsledek hlasování nevyjadřuje skutečnou vůli lidu. Volby proto podle něj nebyly legitimní.

Proti Mugabemu se vyjádřil i keňský ministerský předseda Raila Odinga. Africká unie by podle něj neměla akceptovat Mugabeho, dokud nedovolí, aby v zemi proběhly férové a nezávislé volby, kterých se zúčastní i jeho oponent.

Africká unie volby nehodnotí, vyzývá ale k dialogu

Africká unie proto bude o situaci v Zimbabwe jednat na summitu v Egyptě. Unie má přitom pravidlo, že nebude akceptovat politiky, kteří nebyli zvoleni demokraticky. V souvislosti s tím se spekulovalo, že Mugabe do Šarm aš-Šajchu ani nepojede. Zimbabwský prezident však nakonec na summit Africké unie dorazil.

Na otázku, zda zde bude Mugabe titulován jako prezident, ministr zahraničí Tanzanie Bernard Membe řekl: „Není to věc summitu, řešit, jak kdo bude označován, na summitu chceme vyřešit, jak pomoci trpícím lidem v Africe.“

Rezoluce summitu: sankce ne, dialog s opozicí ano

Návrh rezoluce, která se má na summitu afrických zemí projednávat, volby v Zimbabwe nijak konkrétně nehodnotí. Text jen obecně kritizuje násilí a vyzývá k dialogu. Očekává se proto, že politici vyzvou Mugabeho, aby začal jednat s Tsvangiraiem.

Zimbabwská opozice žádá země Africké unie, aby do země poslaly své zástupce a mírové jednotky, které mají zabránit násilí. „Mugabe nemá jinou možnost, než s námi jednat. V březnu jsme vyhráli parlamentní volby a ve sněmovně máme většinu,“ upozornil sám Tsvangirai.

Mugabe přitom při svém inauguračním projevu projevil ochotu s opozicí jednat. „Doufám, že se brzy sejdeme jako dvě polické strany, vyjasníme si rozpory a dohodneme se na spolupráci,“ uvedl Mugabe.

Africká unie zřejmě nejspíš nevyslyší výzvy západních států k zavedení sankcí proti Zimbabwe a prohlášení voleb za nelegitimní. USA jsou připravenay zasáhnout proti Zimbabwe i jednostranně, pokud Rada bezpečnosti OSN neuvalí sankce.

Vrcholná schůzka by měla pokračovat jednáním za zavřenými dveřmi. Očekává se, že právě tam začnou na adresu Zimbabwe padat tvrdá slova. 

Mugabe má na summitu Africké unie i své příznivce

Zimbabwe se zmítá v nepokojích od březnových voleb. Tehdy v hlasování do parlamentu zvítězilo MDC. Podle opozice v přidružených prezidentských volbách zvítězil její lídr Tsvangirai, nezískal ale potřebný počet hlasů, a nemohl se tak stát novou hlavou státu. Dosavadní prezident Mugabe proto vyhlásil druhé kolo.

Od března ale vládní příznivci pronásledovali opozici. Stovky tisíc lidí utekly za hranice, Tsvangirai byl několikrát zatčen. Kvůli tomuto nátlaku oznámil, že se dalšího kola nezúčastní a odstoupil z kandidatury na křeslo prezidenta. Celkem snadno ho tak získal Robert Mugabe.

Ten má ve světě i své příznivce. Náměstek ministra zahraničních věcí Angoly George Chikoti uvedl: „Prezidenta Mugabeho nelze jen odsuzovat, pro nás zůstává právoplatnou hlavou státu. Zimbabwe za mnoho problémů nemůže, přicházejí zvenčí.“