Za špionáž pro Izrael dostal Íránec trest smrti

Teherán - Íránec Alí Aštarí se přiznal ke špionáži pro izraelskou rozvědku Mossad. Té předal citlivé informace o íránských vojenských, obranných a výzkumných objektech. Soud mu za tento čin udělil trest smrti. Rozsudek musí ještě před popravou potvrdit nejvyšší soud.

„Omlouvám se íránskému národu a všem organizacím, které jsem poškodil. Žádám o udělení milosti,“ prosil Aštarí soud. Ten mu ale nevyhověl. „Alí Aštarí, jenž byl obviněn ze špionáže pro sionistický stát a pro izraelskou rozvědku Mossad, byl odsouzen k trestu smrti,“ píše se v rozsudku. Viník se může proti trestu do 20 dnů odvolat.

Aštarí je podle místních médií 43 až 45letý obchodník s telekomunikační a bezpečnostní technikou. Svým zákazníkům, mezi které se řadila například i íránská armáda, měl předat šifrovací počítač a satelitní zařízení, což by Izraelcům umožnilo je sledovat.

Ještě než ale stačil Aštarí přístroje předat, policie ho zatkla a tvrdí, že zařízení Aštarí nainstaloval do některých institucí, například do Organizace pro jadernou energii. Podařilo se mu tak propojit íránské odborníky s izraelskými špióny. Šéf íránské kontrarozvědky uvedl: „Některé naše vědecké projekty se kvůli tomu nezdařily a v určitých případech byly napáchány závažné a nezvratné škody.“