Ruští teenageři obviněni z 20 rasistických vražd

Moskva - Ruská prokuratura dnes obvinila gang rasistů z vražd 20 lidí a z dalších pokusů o vraždy s rasistickými a národnostními motivy, které byly spáchány v posledních osmi měsících. Podle vyšetřovatelů stojí v čele gangu dva nezletilí. Obviněno bylo devět lidí ve věku mezi 17 a 22 lety a také dvaadvacetiletá žena, která jeden z útoků zaznamenala na kameru.

Mluvčí vyšetřovacího výboru při generální prokuratuře Vladimir Markin upřesnil, že banda si za oběti vybírala osamělé lidi neslovanského původu. Podle jeho slov má skupina kromě vražd na svědomí také dalších 12 pokusů o vraždu.

Prokuratura označuje gang za skinheady, což je termín, který se v Rusku běžně užívá pro označení mladých pravicových extremistů, kteří mají často oholené hlavy a oblékají se do černých oděvů s nacistickými symboly.

Celkem 32 útoků bylo podle Markina inspirováno „rasovou a národnostní nenávistí“ a došlo k nim v posledních osmi měsících od loňského srpna. Dva ze šéfů gangu byli mladiství, v době spáchání zločinů jim bylo 16 let.

Ruští sociologové se snaží pochopit fenomén narůstajícího neonacismu a xenofobie v zemi. Po celém Rusku není nic neobvyklého vidět hákové kříže a další nacistické symboly namalované na zdech. Dalším terčem neonacistů se často stávají židovské hřbitovy a synagogy.