USA podaly žalobu na šéfa al-Káidy pro Perský záliv

Washington - Žalobci armády Spojených států dnes oficiálně podali žalobu na údajného bývalého vedoucího teroristické sítě al-Káida Abdara Rahíma Náširího, který měl mít na starost oblast Perského zálivu. Náširí podle USA v roce 2000 naplánoval teroristický útok na americkou bitevní loď USS Cole v Jemenu. Obžalovaný byl zadržen už roku 2002 a v současnosti je ve vězení u americké základny Guantánamo na Kubě.

Náširí čelí celkem osmi bodům obžaloby, včetně obvinění z teroristických aktivit a vraždy. Za pět z těchto bodů může být odsouzen k trestu smrti. Spojené státy Náširího viní především z útoku, který byl spáchán na torpédoborci USS Cole v jemenském Adenu. Při útoku tehdy zahynulo 17 amerických námořníků. Dále jej viní z pokusu o útok na francouzský tanker v roce 2002.

Náširí pochází z Mekky v Saúdské Arábii. Zadržen byl v listopadu 2002 ve Spojených arabských emirátech, které ho posléze vydaly do USA. Náširí už vloni uvedl, že byl při vyšetřování mučen. Šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Michael Hayden letos přiznal, že Náširí patří mezi tři podezřelé z terorismu, na kterých byla použita kontroverzní metoda výslechu, která se nazývá waterboarding - ve vyslýchaném se během ní přivodí dojem, že se topí.