Litvu napadli ruští hackeři

Vilnius - Litva se o víkendu stala terčem koordinovaného kybernetického útoku. Od sobotního večera napadli hackeři několik stovek webových stránek převážně soukromých společností. Místo obvyklého obsahu našli uživatelé na stránkách znaky srpu a kladiva, azbuku a výlevy v ruštině plné nadávek. Útok prý může mít spojitost s nedávno přijatým zákonem, který staví naroveň nacistické a sovětské symboly a zakazuje jejich užívání.

Předběžné výsledky vyšetřování ukázaly, že útoky byly vedené z ruských IP adres. Znalci označují situaci na litevských serverech za povodeň útoků. Litevci se ale brání: Estonsko na tom bylo hůř.

„Přijali jsme všechna opatření na ochranu našich serverů před hackery. Případ vyšetřujeme. Byli jsme ale mnohem lépe připraveni než loni Estonsko. Od něj a od dalších zemí jsme se poučili,“ uvedl k tomu litevský ministr obrany Juozas Olekas.

V Estonsku před rokem hackeři na několik dní ochromili servery bank, médií a vládních úřadů, přičemž stopy vedly do Moskvy. Pravděpodobně se jednalo o pomstu za přestěhování památníku a hrobů padlých rudoarmějců. Také Litva odsunuje sovětské a komunistické sochy do rezervací a symboly do ilegality.

Estonská média minulý týden zaregistrovala na internetových diskusních serverech, jak se ruští extremisté domlouvají na dalším kybernetickém napadení pobaltských zemí a Ukrajiny.

Sedm států Severoatlantické aliance už buduje v estonském Tallinu centrum na obranu před počítačovými útoky, které by mělo být uvedeno do provozu v srpnu.  

Odborníci varují, že není dobrý nápad postižené stránky zobrazovat, může to totiž přispět k šíření „povodně“. Mnoho uživatelů nemá nové prohlížeče, což nebezpečí ještě zvyšuje.