Kaczyński nepodepíše Lisabonskou smlouvu

Varšava - Podle polského prezidenta Lecha Kaczyńského je Lisabonská smlouva o reformách Evropské unie po zamítnutí v irském referndu bezpředmětná. V rozhovoru pro polský list Dziennik uvedl, že z tohoto důvodu smlouvu nepodepíše. Předsednická země EU Francie ale odmítla brát prezidentova slova vážně.

K ratifikaci v Polsku chyběl pouze jeho podpis, obě komory parlamentu smlouvu schválily na počátku dubna. Polský prezident ale již předem avizoval, že k ní má výhrady a s podpisem váhal. „V tuto chvíli je otázka smlouvy bezpředmětná,“ řekl Kaczyński.

Současně odmítl názor, že bez Lisabonské smlouvy nemůže unie dále fungovat. „Smlouvu nemá, ale unie je,“ poznamenal. Kaczyński podle listu naznačil, že by smlouvu podepsal, pokud ji přijme Irsko.

Rozhodnutí Kaczyńského je komplikací pro francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který oznámil, že bude chtít v rámci francouzského předsednictví Evropské unii problémy s Lisabonskou smlouvou omezit jen na Irsko.

Francie dnes oficiálně odmítla brát slova polského prezidenta jako definitivní polské odmítnutí smlouvy. Vyslovila se pro jednání s Polskem o možnostech řešení nynější situace. „Prezident řekl, že se rozhodl pro tuto chvíli podpis ratifikace smlouvy odložit. Neřekl nepodepíšu,“ prohlásil mluvčí ministerstva Eric Chevallier. Podle něho bude podle Francie o tomto problému nepochybně jednat na nejvyšší úrovni. Na otázku o prostředcích, jimiž by Francie mohla dosáhnout změny postoje Polska, mluvčí odmítl termín „nátlak“.

Podle reakcí je snaha Kaczyńskeho komplikací pro Polsko i pro samotnou Evropu. Největší bouři vyvolal výrok prezidenta v Polsku. Opozice mu vytýká, že sám Lech Kaczyński unijní reformní smlouvu vyjednával a sám ji i v Lisabonu podepsal. Teď chce ale její ratifikaci zabránit.  Polský premiér Donald Tusk označil tento krok za nešťastný a vyzval prezidenta, aby vzal svá slova zpět a ratifikaci smlouvy stvrdil svým podpisem. Vláda ho vyzvala, aby nejednal protiústavně a podřídil se jejímu rozhodnutí. Zazněla i výhrůžka, že si prezident koleduje o odvolání právě kvůli protiústavnímu jednání.

Dosud jediný přední evropský státník, který dokument po odmítnutí v irském referendu označil za mrtvý, byl český prezident Václav Klaus. „Projekt Lisabonské smlouvy rozhodnutím irských voličů dnes skončil a v jeho ratifikaci již nelze pokračovat,“ prohlásil Klaus v reakci na hlasování v Irsku. Lisabonskou smlouvu dosud schválilo 19 zemí.

Vydáno pod