Peking bude kvůli olympiádě tři měsíce bez ohňostrojů

Peking - Od 1. července platí v Pekingu po dobu tří měsíců zákaz všech ohňostrojů, rachejtlí a další zábavní pyrotechniky. Vláda se tím snaží zlepšit kriticky znečištěné ovzduší hlavního města před letními olympijskými hrami, které po ní žádal Mezinárodní olympijský výbor. Pekingská olympiáda přitom začne již za pět týdnů.

Podle zpravodaje České televize v Pekingu Tomáše Etzlera je přitom pyrotechnika v Číně velmi oblíbená a doprovází každou svatbu, narozeniny i rodinnou sešlost. Nyní se s ní budou muset Číňané v zájmu zdraví sportovců na čtvrt roku rozloučit. MOV totiž upozornil, že u soutěží trvajících déle než hodinu může dojít k ohrožení zdraví soutěžících.

Čínská vláda se tříměsíčním „embargem“ na ohňostroje snaží také usměrnit a omezit ilegální produkci pyrotechniky. Ta v Číně tvoří více než padesát procent výroby tohoto zboží a velmi často pro svou nekvalitu způsobuje úrazy a smrt. „Neexistuje měsíc, kdy by se Číňané nedočetli, že vybuchla nějaká, většinou ilegální, továrna na pyrotechniku, ve které kolikrát pracují i děti školního věku, které tam pak uhoří a zahynou,“ podotkl Etzler.

Zákaz ohňostrojů není jediný způsob, jak proti špinavému ovzduší čínské metropole vláda bojuje. Kvůli prašnosti při práci na novostavbách vláda rozhodla, že měsíc před zahájením olympiády se musí přerušit veškerá výstavba ve městě. V současné době se jedná, jakým způsobem bude v Pekingu omezena doprava, která má znečištění z velké části na svědomí. Ve městě se totiž denně pohybují tři miliony aut, což je například třikrát víc než v New Yorku.

Vydáno pod