Tiskové zákony jako politická zbraň

Bratislava/Bukurešť - Už měsíc platí na Slovensku sporný tiskový zákon, podle kterého má nárok na žádost na opravu kdokoli, komu se nelíbí, co o něm média uvedla. Obavy, že slovenské noviny a časopisy budou zavaleny záplavou žádostí o zveřejnění odpovědi, se ale nepotvrdily. Nový zákon si sice už vyzkoušel premiér Robert Fico, expremiér Vladimír Mečiar či řada firem, ale při vymáhání odpovědi zatím u vydavatelů uspěla jen zpěvačka Martina Šindlerová.

Noviny, časopisy a tiskové agentury se od 1. června musí řídit zákonem, který redakcím stanovil povinnost uveřejňovat reakce dotčených i na pravdivé články. Vydavatelé a opozice se obávali, že to by mohlo omezit svobodu tisku. Žádosti Fica a Mečiara podle dostupných informací nesplňovaly formální požadavky.  

Právo na odpověď se zřejmě jako první pokusil využít Mečiar, kterému se nelíbil komentář deníku Sme o jeho straně. Deník sice text Mečiarovy žádosti dobrovolně zveřejnil, pochybení ale přiznal jen při chybném uvedení funkce jednoho z poslanců. Vedení Sme upozornilo, že Mečiar reagoval na komentář, ačkoliv právo na odpověď se vztahuje jen na takzvaná skutková tvrzení.

Tiskový zákon zkusil využít i premiér Fico. Hospodárske noviny uveřejnily jeho žádost o opravu chybného přepisu jeho rozhovoru. Premiér naopak nepochodil v listu Sme. Fico podle Romana Krpelana z vedení listu vyčítal Sme chybu v přepisu citátu maďarského premiéra po nedávném jednání premiérů visegrádské čtyřky v Praze. Deník chybu opravil, podle Krpelana však nepostupoval podle části zákona, který upravuje právo na odpověď.

Miloš Nemeček

„Ti, kdo by to chtěli využívat, zjistili, že je nutná jistá preciznost a znalost zákona.“

Odpověď podle nového zákona dosud podle dostupných informací otiskl jen deník Nový čas. O zveřejnění reakce ho požádala finalistka pěvecké soutěže Slovensko hledá superstar Šindlerová. Zpěvačka tvrdila, že se její cti dotkl článek o jejím vztahu k šéfovi bratislavského dopravního podniku Branislavu Zahradníkovi.

„Těší nás, že se to nezneužívá až tak často,“ prohlásil o novém zákonu šéf sdružení vydavatelů Miloš Nemeček.

Rumunsko bude mít povinně „happy news“

Rumunský senát schválil zákon, který novinářům přikazuje publikovat nejméně 50 procent pozitivních zpráv. Týká se to jak rozhlasového, tak i televizního zpravodajství. Pisatelé zákona argumentovali, že negativní zprávy mají neobyčejně škodlivý a nezvratný vliv na zdraví a vedou k psychickým a chronickým onemocněním. Senátoři tvrdí, že zákon pomůže vybalancovat zpravodajství.

Senát předlohu schválil jednohlasně, pod zákon se ale ještě musí podepsat prezident Traian Basescu. Zatím není jasné, zda tak učiní. Rumunský syndikát novinářů už na něj apeloval, aby zákon vetoval. Podle nich jde o zásah do svobody slova.

Americká nevládní organizace Freedom House na jaře zveřejnila svou nejnovější výroční zprávu zabývající se svobodou médií. Vyplývá z ní, že celkově ve světě oproti roku 2007 tisková svoboda poklesla. Jako varovný příklad uvádí zpráva střední a východní Evropu, kde svoboda médií utrpěla nejvíce. Česko dosáhlo stejného skóre jako loni.