Česko a ekologie? Patříme k nejhorším v Evropě

New York - Česká republika se nevešla ani do první padesátky zemí, které šetří přírodu. V žebříčku ekologicky šetrných zemí skončila až na 68. místě ze 149 posuzovaných států. Česko se tak podle časopisu Newsweek řadí k nejméně ekologickým zemím v Evropě. ČR tak předstihlo například Řecko nebo Slovensko, které je na sedmnáctém místě. Za Českem skončila jen Makedonie, Ukrajina, Rumunsko a Moldavsko. Ekologicky nejšetrnější zemí světa se stalo Švýcarsko.

Čím je pro ekonomiku hrubý domácí produkt, tím je EPI pro ekologii. Tento index vyčísluje ekonomickou sílu země a zároveň její schopnost chránit životní prostředí. Výsledky nejnovějšího žebříčku ale zpochybnil mluvčí českého ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. „Problémy máme, například v ochraně ovzduší, ale evropská srovnání ukazují, že rozhodně nepatříme k nejhorším,“ obhajuje Česko Kašpar.

Švýcarsko se blíží maximální hodnotě sta bodů skoro ve všech kategoriích žebříčku. Jeho celkový EPI je 95,5 bodu. S 39,1 bodu tabulku uzavírá Niger.

Ekologičtí piráti - Čína a USA

Index EPI je zatím v plenkách a s HDP v přesnosti ještě nemůže soutěžit. Je to ale podle Newsweeku nejlepší známý nástroj pro měření ekologické šetrnosti. Vytvářejí ho vědci z Yaleovy a Columbijské univerzity, kteří srovnávají státy podle kritérií, jako je vypouštění škodlivin, kvalita vody, zdraví obyvatel, zemědělská politika, regulace používání pesticidů nebo aktivní ochrana životního prostředí.

Podle Newsweeku se některé státy už nemohou vymlouvat na to, že jsou příliš chudé na to, aby braly ohled na ekologii. Argumentuje tím například Čína. EPI ale odhaluje, že Čína je v ochraně ekologie poslední i ve srovnání se stejně bohatými státy. Před ní jsou i Kolumbie, Vietnam nebo Venezuela. Ve své skupině dopadly podobně špatně i Spojené státy. Ze čtrnácti nejbohatších zemí světa skončily na dvanáctém místě. V celkovém žebříčku všech zemí jsou pak na 39. místě.

Vydáno pod