Vrah Politkovské se asi skrývá v Belgii

Moskva - Už dva roky uniká policii vrah ruské novinářky Politkovské. Teď se ale zdá, že by Rustam Machmudov, který žurnalistku zabil, mohl padnout do rukou spravedlnosti. Údajně se totiž skrývá v Belgii a ruské úřady prý žádají jeho vydání. Machmudovovi kumpáni, kteří s ním vraždu naplánovali, už jsou ve vazbě.

Zatímco společníci Machmudova, kteří se na zabití Politkovské podíleli, už sedí za mřížemi, vykonavatel vraždy stále uniká. Dnes se ale objevily zprávy, že mu jsou policisté na stopě. „Podle našich informací se vrah skrývá v západní Evropě,“ uvedl šéf Generální vyšetřovací prokuratury Alexander Bastrykin. Později pak rozhlasová stanice Echo Moskvy upřesnila, že se vrah skrývá v Belgii. Tuto informaci ale tamější úřady zatím nepotvrdily.  

Belgické ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že o pátrání po Machumdovovi ví od ledna od Interpolu. Podle úřadu ale nejdřív musí být zločinec na území státu zatčen, teprve pak budou moci Rusové požádat o jeho vydání.

Tři muži jsou už z podílu na vraždě obviněni

Vražda Politkovské

Ve vazbě skončili

- Sergej Chadžikurbanov

- Ibragim Machmudov

- Džabrail Machmudov

Stále uniká

- Rustam Machmudov

Od 18. června sedí za mřížemi ve vazbě tři muži, které ruská prokuratura obvinila z podílu na vraždě Politkovské. Původně bylo obviněno 9 lidí, nakonec se ale z trestného činu budou zodpovídat Sergej Chadžikurbanov, Ibragim a Džabrail Machmudovové (bratři unikajícího Rustama).

Anna Politkovská byla ruská novinářka známá svým kritickým postojem k situaci v Čečensku, bojovala proti porušování lidských práv v Rusku. Na podzim roku 2006 ji vrah zastřelil ve výtahu domu v Moskvě, kde bydlela. Na zločinu se podílel celý gang útočníků.

Objevily se spekulace, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Kreml se ale ohrazuje, že si vraždu objednali zahraniční nepřátelé Ruska. Další verze naznačuje, že si vraždu objednal proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov, nebo naopak lidé, kteří jej chtěli poškodit.

Vydáno pod