Mugabeho pobočník vzkázal Západu: Jděte k čertu!

Šarm aš-Šajch - V Egyptě druhým dnem probíhá summit afrických zemí. Řešila se zde i situace v Zimbabwe, kde se v pátek konalo druhé kolo prezidentských voleb. Politici na závěr summitu vyzvali v rezoluci zimbabwskou opozici, jež zvítězila v parlamentních volbách, aby jednala s dosavadní vládou a vytvořila kabinet národní jednoty. Mluvčí staronového prezidenta Roberta Mugabeho dnes na summitu odmítl kritiku některých zemí Západu, které označily prezidentské volby za nespravedlivé a nelegitimní. Opozice dnes popřela, že by probíhala jednání mezi ní a vládou.

V Egyptě se už druhým dnem jednalo na summitu Africké unie mimo jiné i o situaci v Zimbabwe. Politici se ale zdráhali přednést tvrdou kritiku Mugabeho režimu, který podle západních médií zmanipuloval páteční prezidentské volby. Kritika zazněla pouze z úst lídra Botswany Mompatiho Merfahea: „Prezidentské volby nereflektovaly vůli lidu.“ Merfahe navíc dodal, že by Zimbabwe proto mělo být vyřazeno z Africké unie.

Ostatní afričtí lídři na závěr summitu schválili rezoluci, v níž volají po tom, aby zimbabwská vláda začala jednat s opozicí, a po březnových parlamentních volbách tak konečně vznikla nová vláda.

Proti kritice, která do Zimbabwe mířila hlavně ze Západu, se vyslovil George Charamba, mluvčí Roberta Mugabeho. Ten v Šarm aš-Šajchu prohlásil, že Západ nemá právo se k situaci v Zimbabwe vyjadřovat a že kritici mají „jít tisíckrát k čertu“. Odmítl také hodnocení západních mocností a nezávislých organizací, které tvrdí, že Mugabe zmanipuloval prezidentské volby a stal se znovu prezidentem.

MDC: Zmanipulované volby znemožnily dohodu

Sám Mugabe se ve svém inauguračním projevu vyjádřil, že začne s opozičním Hnutím za demokratickou změnu (MDC) situaci řešit. „Objevují se zprávy, že MDC a vláda spolu jednají a chystají se uzavřít dohodu o vzniku vlády národní jednoty,“ řekl druhý muž Hnutí za demokratickou změnu Tendai Biti. Tyto informace jsou podle něj ale nepravdivé. Zfalšované prezidentské volby prý znemožnily, že by se tyto dvě strany dohodly na nějakém řešení.

Mluvčí MDC:

„Nemůže být dohoda o nás bez nás.“

Opoziční lídr Morgan Tsvangirai rovněž popřel, že by se vláda snažila s MDC jednat. „Je to všechno spekulace, nic takového není. Žádná dohoda není na spadnutí, žádná jednání. Nemůže být dohoda o nás bez nás,“ prohlásil mluvčí opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Nelson Chamisa.

Tsvangirai opustil půdu nizozemské ambasády

Morgan Tsvangirai dnes opustil nizozemskou ambasádu, kde se z obavy před násilím páchaným na opozici ukryl před prezidentskými volbami. Dnes uznal, že situace je klidná natolik, že se může vrátit domů.

Zimbabwe se zmítá v nepokojích od březnových voleb. Tehdy v hlasování do parlamentu zvítězilo MDC. Podle opozice v přidružených prezidentských volbách zvítězil její lídr Tsvangirai, nezískal ale potřebný počet hlasů, a nemohl se tak stát novou hlavou státu. Dosavadní prezident Mugabe proto vyhlásil druhé kolo. Od března vládní příznivci pronásledovali opozici. Stovky tisíc lidí utekly za hranice, Tsvangirai byl několikrát zatčen.

Tsvangirai byl jediným protikandidátem Mugabeho v prezidentských volbách. Kvůli pronásledování příznivců jeho hnutí vládou ale z kandidatury v druhém kole voleb odstoupil, a Mugabe tak snadno obhájil svůj prezidentský post.