V Mongolsku vyhlásili kvůli nepokojům po volbách výjimečný stav

Ulánbátar - Stoupenci mongolské opozice se v Ulanbátaru střetli s policií kvůli nedělním volbám. Prezident proto vyhlásil čtyřdenní výjimečný stav. Podle předběžných výsledků se u moci s převahou udrží Mongolská lidově demokratická strana. Ta vládla už v době sovětského vlivu. Dav vypálil ústředí strany. Policie brání i budovu volební komise. Centrální náměstí zaplnily tisíce lidí.

Veřejnost dnes v ulicích protestovala proti údajným podvodům při nedělních parlamentních volbách. Jejich vítězem se prohlásili komunisté, ačkoli výsledky dosud zveřejněny nebyly. Jeden zástupce komise dnes oznámil, že budou možná známy ve středu. Avšak ze zákona má komise čas až do 10. července.

Po dobu výjimečného stavu platí zákaz vycházení a shromažďování na veřejných prostranstvích.

Před úřadem volební komise, ale především sídlem vládní Mongolské lidové revoluční strany protestovaly tisíce lidí. Ti na budovu házeli kamení a postavili se pořádkové policii. Ta se je snažila rozehnat palbou do vzduchu. Nepomohlo ani použití slzného plynu, hasičských stříkaček a střelba gumovými projektily.

K uklidnění situace nedošlo a násilnosti a neklid vypukly na různých místech i nadále. Podle některých údajů bylo demonstrantů nejméně 6 tisíc a centrálu komunistické strany zapálili. Lidé pak házeli kamení i na hasiče, kteří se snažili oheň uhasit. Krátce po vyhlášení výjimečného stavu stále ještě davy lidí zůstávaly v ulicích.