V Chile vybuchla sopka, evakuováno je několik desítek lidí

Santiago de Chile - Lávu začala chrlit sopka Llaima, která je jedním z nejaktivnějších vulkánů v Jižní Americe. Úřady nařídily evakuaci obyvatel z okruhu 15 kilometrů od sopky. Nucený odchod se týká asi čtyř desítek osob.

„Sopka obnovila aktivitu a láva teče k řece Calbuco. Už dosáhla vzdálenosti 800 až 1000 metrů od kráteru,“ upozornil vulkanolog z národního úřadu pro naléhavé záležitosti Juan Cayupi. Velkou hrozbu představuje možnost, že vroucí láva rozpustí sněhovou pokrývku na vrcholu sopky, a tím způsobí záplavy bahna, zeminy a dalších materiálů.

Llaima, která leží v jezerní oblasti, vybuchla už na začátku letošního roku. I tehdy byli místní lidé i turisté v okolním národním parku Conguillio dočasně evakuováni. Znovu pak vrhala popel a lávu v únoru.

Sopka vysoká 3125 metrů leží asi 700 kilometrů jižně od chilské metropole Santiaga. O více než 500 kilometrů jižněji se nachází další činný vulkán Chaitén, z jehož okolí musely být evakuovány tisíce obyvatel, kteří se možná do svých původních domovů vůbec vracet nebudou. Kromě sopečného materiálu ke zkáze jejich domů přispěly deště, následné záplavy vody i bahna a nakonec i sněžení.