Spojené státy zavedly nový způsob kontroly cestujících

Washington - Nový technologický způsob kontroly odbavovaných pasažérů využívají již několik měsíců americká letiště. Místo klasického způsobu kontroly využívají pro lepší přesnost i rychlost odbavení scanner v podobě prosklené kabiny. Ten rozpozná nejen kovy, ale i plasty a keramické hmoty. Proti scanneru se ale vyslovilo již několik nevládních organizací, protože přístroj ukazuje letištnímu úředníkovi kontrolovaného člověka nahého.

Mluvčí agentury pro bezpečnost testování, která scannery provozuje, informoval, že všechny záznamy a fotografie, které jsou při prohlídce pořízeny, jsou v zápětí smazány. Podle nevládní organizace Centrum na ochranu elektronických informací však mohou být informace a obrazy získané při těchto prohlídkách zneužité.

Protestující organizace upozorňují na to, že nový způsob letištní kontroly výrazně zasahuje do lidského soukromí, a požadují přehodnocení používaného systému. Zpravodaj Českého rozhlasu Radiožurnálu ve Spojených státech Vít Pohanka přitom podotkl, že cestující zatím proti způsobu kontroly žádným způsobem neprotestovali.

Vydáno pod