Jižní Amerika označila evropskou imigrační politiku za ostudnou a ponižující

Buenos Aires - Ostrým útokem proti imigračním opatřením Evropské unie skončil summit jihoamerických států v Argentině. Evropská směrnice upravující přistěhovaleckou politiku členských zemí EU je podle rezoluce jihoamerických lídrů urážlivá a ponižující. V červnu totiž schválil Evropský parlament směrnici, která umožňuje zadržet nelegální přistěhovalce nejen z Ameriky až na rok a půl.

V poslední době je to nejvýraznější roztržka mezi jihoamerickými státy a Evropskou unií. Někteří z latinskoamerických vůdců označili evropská opatření za ostudná, urážlivá a ponižující. Levicový bolivijský prezident připomněl, že Jižní Amerika v minulém století přijala tisíce evropských uprchlíků, a zdůraznil koloniální minulost starého kontinentu.

„Lidem, které teď posílají zpátky z Evropy, nezůstalo nic, jsou prakticky nazí. Evropané plundrovali naše zdroje, zabrali tisíce hektarů půdy, vykořisťovali naše bratry a teď schvalují směrnici, která naše lidi vrací zpátky,“ prohlásil Evo Morales.

Venezuelský prezident  Hugo Chávez zase na mítinku označil evropskou imigrační politiku za „legalizovaný barbarismus“.

Rezoluce zdůrazňuje potřebu boje proti veškerým projevům netolerance

Političtí lídři Jižní Ameriky v rezoluci odmítli „snahy kriminalizovat migraci a schválení restriktivní imigrační politiky, která je namířena zvláště proti nejzranitelnější části společnosti - proti ženám a dětem“.

Prohlášení také zdůrazňuje nutnost boje proti rasismu, diskriminaci, xenofobii a dalším formám netolerance. Text podepsali prezidenti z Argentiny, Bolívie, Chile, Paraguaye, Uruguaye a Venezuely, stejně jako politici z Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

V Evropě pracují stovky tisíc lidí z Jižní Ameriky. Mnoho z nich bez povolení. Podle pravidel, která by měla začít platit v roce 2010, budou moci unijní země zadržet nelegální přistěhovalce až na 18 měsíců. Pokud budou vyhoštěni, nebudou smět dalších pět let na území sedmadvacítky.

Politici se na summitu také zabývali problémem rostoucích cen potravin. Brazilský prezident žádal vyšší produkci potravin, bolivijský prezident zase kritizoval skupiny, které spekulují s cenami potravin. „Musejí chápat, že jídlo je lidské právo,“ upozornil Morales.

Hugo Chávez: \"Evropská směrnice o přistěhovalectví je legalizovaný barbarismus.\"
Zdroj: ČT24
Vydáno pod